Obavijesti Video Pretražite Navigacija
protiv izmjena izbornog zakona

Islamska zajednica u BiH prozvala Milanovića da ponižava bosanskohercegovačke muslimane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamska zajednica Bosne i Hercegovine pridružila se u nedjelju silovitim pritiscima na visokog predstavnika Christiana Schmidta čiji je cilj onemogućiti izmjene izbornog zakona o kojima se trenutačno raspravlja pod okriljem OHR-a.

U posebnoj izjavi dostavljenom medijima iz rijaseta (poglavarstva) Islamske zajednice u BiH navodi se da ona dijeli zabrinutost velikog broj svojih članova zbog najava izmjene izbornog zakona jer smatraju da one vode daljnjoj etničkoj podjeli države i novim blokadama, a u konačnici ozakonjuju segregaciju i aparthejd.

Za Islamsku zajednicu je, kako se navodi, neprihvatljivo inzistiranje na tome da glasovi jedne etničke ili nacionalne skupine, u ovom slučaju Bošnjaka, pa i muslimanskih manjina kao npr. Albanaca ili Roma, vrijede manje od pripadnika nekih drugih naroda.

"Apeliramo na visokog predstavnika i one koji su popustili pod pritiscima ucjenjivačkih politika iz susjedstva i blokada koje provode isti oni kojima se sada daju još veće ovlasti da sa istim blokadama i politikama podjela i segregacije nastave, da razmisle o dalekosežnim posljedicama svojih odluka", stoji u izjavi uz poziv da se prekine "histerična rasprava", a odlučivanje o izmjenama izbornog sustava vrati u institucije BiH.

Dodatno su optužili hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da svojim izjavama ponižava bosanskohercegovačke muslimane prikazujući ih kao "manje vrijedne ljude".

"Njegova posljednja izjava u slučaju Adisa Ahmetovića (zastupnika u Bundestagu podrijetlom iz BiH) u kojoj ga etiketira samo zbog njegova podrijetla i vjerske pripadnosti to potvrđuje i na to treba upozoriti muslimanske i svjetske lidere. Ne možemo se pomiriti da takav jezik postane prihvatljiv u Europi i da ne nailazi na bilo kakvu osudu", stoji u izjavi.

Sve političke stranke bošnjačke i građanske orijentacije ranije su također oštro osudile prijedloge o izmjenama izbornog zakona koje se odnose na funkcioniranje Federacije BiH, a posebice uvođenje cenzusa od tri posto po županijama za izbor zastupnika iz konstitutivnih naoda u Dom naroda entitetskog parlamenta.

Uvođenje cenzusa spriječilo bi da se klub Hrvata u Domu naroda popunjava zastupnicima iz županija u kojima je broj Hrvata samo simboličan i koje onda bošnjačke i građanske stranke uvrštavaju na svoje izborne liste. Time bi se istodobno osiguralo da se izvršna vlast u Federaciji BiH ne može formirati bez sudjelovanja legitimnih predstavnika hrvatskog naroda.

Nekoliko bošnjačkih nevladinih udruga zbog toga je pozvalo na prosvjede pred sjedištem OHR-a u Sarajevu naredne srijede a dio medija vodi sve prljaviju kampanju protiv Schmidta, dok neki sve otvorenije upiru prostom na Hrvatsku kao kreatora ovakvih rješenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrdi da podupire promjenu Dodik sumnja u izmjene izbornog zakona BiH i poručuje: "Ambasador Ruske Federacije neće biti proglašen personom non grata"

Čitani portal Klix tako je bez pozivanja na bilo kakav izvor objavio kako su prijedlozi promjena izbornog zakona napisani u Zagrebu uz tvrdnju da ih je početkom srpnja hrvatski ministar Gordan Grlić Radman proslijedio OHR-ovim pravnim stručnjacima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reforma do izbora 2022. Čović zadovoljan podrškom SAD-a u promjenama ustava i izbornog zakona: "Započinjemo novu eru europske BiH"

Portal Istraga.ba blizak bošnjačkim političkim strukturama gotovo je istodobno objavio pamflet u kojemu se visokog predstavnika Schmidta opisuje kao simpatizera nacista tvrdeći kako je 2007. godine kao tadašnji državni tajnik u njemačkom ministarstvu obrane pokušao rehabilitirati pilota Luftwafea Wernera Möldersa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene