Obavijesti Video Pretražite Navigacija
putnici spašeni

FOTO/VIDEO Potopio turistički brod: Pijani kapetan zaradio dvije kaznene prijave, prijeti mu pet godina zatvora

Aktualno Galerija Pomorska nesreća u Splitu Pomorska nesreća u Splitu Foto: Ministarstvo mora Pomorska nesreća u Splitu - 3 Pomorska nesreća u Splitu - 3 Foto: Ministarstvo mora Pomorska nesreća u Splitu - 4 Pomorska nesreća u Splitu - 4 Foto: Ministarstvo mora Pomorska nesreća u Splitu - 2 Pomorska nesreća u Splitu - 2 Foto: Ministarstvo mora +1 Pomorska nesreća u Splitu - 1 Galerija 1/6 >>
Turistički brod Morska vila u nedjelju je oko 2.30 udario u splitsku Zapadnu obalu. Svi putnici su evakuirani. Kapetan broda bio je u alkoholiziranom stanju.

Iz Županijskog operativnog vatrogasnog središta u Splitu izvijestili su da je brod dug 21 metar potonuo. Moguće je onečišćenje mora. Na mjesto događaja bile su upućene sve dežurne službe, priopćeno je iz splitske policije koja je u nedjelju ujutro poslala još jedno priopćenje u kojem je navela da je kapetan broda bio - pijan. 

Priopćenje splitske policije prenosimo u cijelosti: 

"Jutros oko 2:30 u Splitu Branimirova obala, u pristanište benzinske postaje udario je turistički brod na kojem se nalazilo oko 50 putnika. Svi su sišli s broda na obalu i nitko nije ozlijeđen. Na mjesto događaja su izišli vatrogasci, djelatnici Lučke kapetanije i policijski službenici.

U tijeku je očevid od strane Lučke kapetanije, dok je u službene prostorije policije zbog utvrđene alkoholiziranosti i time postojanja sumnje u kazneno djelo Ugrožavanja posebnih vrsta prometa priveden kapetan broda i zadržan radi provođenja kriminalističkog istraživanja", priopćili su tijekom jutra iz PU splitsko-dalmatinske. 

Poslijepodne su objavili i drugo priopćenje nakon što su završili kriminalističko istraživanje.

Sumnjiči ga se za kaznena djela

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem spomenuti se sumnjiči za počinjenje kaznenih djela Ugrožavanje posebnih vrsta prometa iz čl. 225. st.1. i Onečišćenje okoliša iz čl. 193. st.3. Kaznenog zakona. Kaznena prijava se podnosi redovnim putem nadležnom državnom odvjetništvu. Slijedi očevid broda nakon vađenja iz mora te se kriminalističko istraživanje nastavlja", izvijestila je policija.

Za počinjenje prvog kaznenog djela Onečišćenje okoliša prijeti mu kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Za drugo može dobiti dvije, odnosno tri godine kazne zatvora, ovisno o tome je li počinjeno iz nehaja.

Angažirani ronioci, postavili brane...

O svemu se oglasilo i Ministarstvo mora. 

"U tijeku su aktivnosti na poziciji pomorske nesreće kako bi se more i morski okoliš osigurali od onečišćenja, ukoliko se dogodi istjecanje pogonskog goriva iz spremnika izletničkog broda, koji je potonuo na mjestu udara", priopćilo je Ministarstvo. 

"Prema dostupnim informacijama u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, koju provodi Lučka kapetanija Split u tijeku su koordinirane spasilačke aktivnosti prema izletničkome brodu „Morska Vila“, dužine 21,6 metara u vlasništvu pravne osobe iz Republike Hrvatske, koji je jutros, 24. srpnja iza 02.00h pramcem udario u obalni zid Inine benzinske postaje, na splitskoj Zapadnoj obali.

Iz nadležnosti LK Split u koordinaciji sa Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) na poziciju nesreće angažirani su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Split, čija pomorska jedinica je postavila upijajuće brane oko oštećenog broda, kako bi prevenirali onečišćenje mora i morskog okoliša, u slučaju da se dogodi istjecanje pogonskoga goriva iz brodskog spremnika.

Na poziciji su angažirani ronioci radi provjere brodskog trupa ispod razine mora, dok je u dogovoru sa vlasnikom broda dodatno angažirana tvrtka za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja mora i morskog okoliša.

Pročitajte i ovo Američki ratni brod u Splitu - 3 podrška nato-u Pogledajte američki ratni brod koji je uplovio u splitsku luku Lora: Dnevnik Nove TV jedini u unutrašnjosti impresivne grdosije

Pregledom nadzornih kamera, administrativnim očevidom brodske dokumentacije te suradnjom sa policijskim službenicima Pomorske i aerodromske policije Split utvrđuje se točan broj osoba koji je boravio na brodu u trenutku nesreće, uključujući i posadu, kako bi se provjerilo jesu li poštovane ili prekršene sigurnosne odredbe propisane temeljem Pomorskog zakonika, odnosno, Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe", navode u priopćenju. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene