Pariška policija (Foto: Arhiva/AFP)
Pariška policija (Foto: Arhiva/AFP)

Ekstremistička skupina Islamska država potvrdila je da ona stoji iza neuspjelih napada izvedenih u lipnju u Bruxellesu i Parizu, objavila je u četvrtak čelnica tvrtke koja nadzire ekstremističke publikacije.


Potvrda o odgovornosti objavljena je u najnovijem izdanju on line časopisa Islamske države Rumiyah, napisala je na Twitteru Rita Katz iz grupe Site Intel.

Vezani članci Shamima Begum (Foto: AFP) Ministar izložen kritikama: U izbjegličkom kampu umrla beba tinejdžerice koja se pridružila IS-u Tonći Prodan; Borci u Siriji (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr/AFP) Stručnjak za terorizam otkrio zašto se džihadisti neće rado vraćati u matične zemlje: "Tamo ih čeka kanalizacija, zatvor i progon"

Incident u Bruxellesu dogodio se 20. lipnja, kada je 36-ogodišnji Marokanac izazvao eksploziju noseći u kovčegu čavle i male plinske boce.

Nitko nije bio ozlijeđen, a napadača je usmrtio vojnik koji se našao na licu mjesta.

Dan ranije, na Elizejskim poljanama u Parizu, čovjek se zaletio u policijski konvoj vozilom punim streljiva i s dva plinska kanistra.

Nakon sudara iz vozila je izlazio dim, no nije se dogodila veća eksplozija te nitko nije ranjen, dok je napadač preminuo od ozljeda prilikom sudara i trovanja dimom, pokazala je autopsija.

Islamska država dosad je preuzela odgovornost za više smrtonosnih napada u Francuskoj i Belgiji poduzetih od početka 2015., u kojima je ubijeno oko 270 ljudi. (HINA)