Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je i kad sve počelo

ISLAMSKA DRŽAVA Od male terorističke skupine do globalne prijetnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamska država (IS), koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu u kojima je ubijeno 129 ljudi, počela je kao mala teroristička skupina krajem '90-ih godina, a postala je poznata u vrijeme američke invazije na Irak.

Napadi u Parizu izvedeni u petak najsmrtonosnije su divljaštvo ekstremista izvan islamskog svijeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napadi na civilne mete UPOZORENJE IZ EUROPOLA 'IS ima volju i sposobnost izvesti nove napade u Europi' Slika nije dostupna POLICIJA U PRIPRAVNOSTI FRANCUSKA ZAVIJENA U CRNO U Parizu je poginuo i Hrvat iz Belgije

SAD je organizirao međunarodnu koaliciju protiv Islamske države 2014. nakon što je IS zauzeo irački grad Mosul, proglasio se kalifatom kojemu se trebaju pokoriti svi muslimani i krenuo u osvajački pohod.

Unatoč nekim nazadovanjima, uključujući nedavne poraze od Kurda kojima su pomogli zračni udari koalicije predvođene SAD-om u Iraku i Siriji, nema znakova da će ta skupina uskoro biti poražena.

Mnogi najviši islamski klerici i čelnici osudili su Islamsku državu.

STRAŠNO SVJEDOČANSTVO 'Uplašila bih se svaki put kad bih čula korake iza sebe'

Međutim, ona nastavlja očaravati obespravljene muslimane i muslimanke, posebice mlade, koji u njoj vide spas. Štoviše, ona privlači talentirane pojedince, od vojnih zapovjednika do liječnika.

Ideologija IS-a je "ili si s nama ili protiv nas" i tkogod se striktno ne pridržava njezinih pravila odmah se proglašava nevjernikom. Njezin slogan, koji se prevodi kao "trajna i šireća", ukazuje na njezine ambicije. Islamska država povezana je s nizom skupina koje kontroliraju područja od jugoistočne Azije do zapadne Afrike i često iskorištava situacije anarhije na područjima naseljenima sunitskim muslimanima.

Jedna od njezinih najsnažnijih saveznica je sinajska skupina u Egiptu koja je preuzela odgovornost za pad ruskog zrakoplova prošli mjesec u kojemu je poginulo 220 ljudi.

Na čelu IS-a prvotno je bio Jordanac Abu Musab al Zarqawi, koji je prije toga provodio vrijeme s džihadistima u Afganistanu.

On je vodio ubilačku kampanju u Iraku namjerno izazvaši sukob između sunitskih i šijitskih muslimana, čime je pomogao isprovocirati građanski rat nakon pada Saddama Husseina.

Osama bin Laden i drugi čelnici al Qaede otpočetka su izražavali zabrinutost zbog toga što je Zarkawi ubijao muslimane.

Već 2005. Zarkawi je organizirao samoubilačke napade u Jordanu u kojima su ubijeni deseci ljudi, među kojima gosti na svadbi, pokazavši ne samo da se ne obazire na civilne žrtve nego da mu je izravna namjera ubijati nevine u bilo kojoj zemlji.

Osam mjeseci kasnije Zarkawi je ubijen u američkom zračnom udaru sjeverno od Bagdada. Njegova skupina, koja je redovito mijenjala imena, bila je suočena s teškim nazadovanjem idućih godina.

Međutim, njezina sreća se okrenula pod novim vodstvom 2010., u kojemu je i sadašnji šef Abu Bakr al-Baghdadi.

Sirijski građanski rat poslužio je kao poziv na okupljanje Islamskoj državi, koja je do 2014. poznata kao Islamska država Iraka i Levanta (Sirije). Iste su godine prekinuti njezini odnosi s al Qaedom kojoj je bila vjerna od 2004., zbog sukoba s jednom islamističkom skupinom u građanskome ratu u Siriji koju je podupirala al Qaeda.

Kasnije iste godine skupina je izbacila suvišne riječi i ostao joj je naziv Islamska država.

Ideologija IS-a je "ili si s nama ili protiv nas" i tkogod se striktno ne pridržava njezinih pravila odmah se proglašava nevjernikom.

Stanovništvo koje živi na područjima pod okupacijom IS-a izloženo je užasnom nasilju, poput bičevanja, sakaćenja, obezglavljivanja i razapinjanja. Te metode ne služe samo za zastrašivanje neprijatelja nego i za privlačenje novih sljedbenika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene