Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otkriveno u srijedu

Iscurila radioaktivna voda u nuklearnoj elektrani Fukushima

Curenje radioaktivne vode otkriveno je u srijedu u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi u sjeveroistočnom Japanu, ali nisu otkriveni tragovi kontaminacije izvan lokacije, priopćio je u četvrtak za AFP operator elektrane Tepco.

Ovo curenje od približno 5500 litara u elektrani ozbiljno oštećenoj 2011. dogodilo se prije nego što je voda pročišćena sustavom nazvanim ALPS, koji oslobađa vodu prikupljenu u elektrani od većine njezinih radioaktivnih tvari, objasnila je glasnogovornica Tepca.

Curenje je zaustavljeno dvadesetak minuta nakon što je otkriveno u srijedu ujutro.

Ta bi voda mogla sadržavati radioaktivne izotope poput cezija 137 i stroncija 90, kaže glasnogovornica Tepca te dodaje da uprava elektrane planira ukloniti tlo kontaminirano curenjem.

"Nije bilo značajnih promjena u podacima praćenja radioaktivnosti oko elektrane", uvjerava.

Curenje u Fukushimi U Fukushimi iscurila radioaktivna voda Foto: AFP PHOTO/TOKYO ELECTRIC POWER COMPANY (TEPCO)

Nuklearna elektrana Fukushima Daiichi uništena je u strašnom cunamiju 2011. u sjeveroistočnom Japanu.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade - 10 zle namjere Plenković brani Turudića: "Problematičan je trenutak u kojem se na to upozorava. Politički se čeka trenutak pred glasanje"

Dekontaminacija i demontaža elektrane još su desetljećima daleko, a najteži dio - vađenje rastopljenog goriva iz oštećenih reaktora - tek treba započeti.

Nakon zelenog svjetla Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Japan je prošlog ljeta počeo vrlo postupno ispuštati više od 1,3 milijuna prostornih metara vode iz postrojenja u Tihi ocean nakon obrade u sustavu ALPS.

Pročitajte i ovo Krenulo je suđenje roditeljima - 1 Najteže tek slijedi Odvjetnik roditelja žrtava masakra: "Bio sam na ispitivanju dječaka ubojice. Kad sam vidio snimke, uzrujao sam se"

Japan i IAEA uvjeravaju da je ovaj proces, koji bi trebao trajati do ranih 2050-ih godina, siguran za morski okoliš i zdravlje.

Kina i Rusija su, međutim, izrazile ozbiljnu zabrinutost i obustavile sav uvoz japanskih morskih proizvoda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene