Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ischinger: Kosovo ne može biti presedan za regije bivšeg SSSR-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Status Kosova, o kojemu pod okriljem europsko-rusko-američke Trojice pregovaraju Srbi i kosovski Albanci, ne može postati presedan za separatističke regije bivšeg SSSR-a, izjavio je europski pregovarač Wolfgang Ischinger za ruski list Kommersant.

'Jedinstven karakter Kosova oslanja se na činjenicu da je prije osam godina UN-ovo Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju 1244. kojom je Kosovo stavljeno pod međunarodnu kontrolu', rekao je Ischinger. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Abhazija i Južna Osetija odlučne izboriti neovisnost Slika nije dostupna Južna Osetija traži priznanje poput Kosova

'Zbog toga je riječ o jedinstvenom slučaju koji ne može biti presedan ni za Abhaziju ni za Južnu Osetiju', kazao je.

Na novinarsko pitanje je li uspio uvjeriti ruske partnere u neke važne točke ovog pitanja, odgovorio je kako za sada nije.

Jednostrana odluka koja se odnosi na Kosovo potaknula bi svojevrstan separatistički val u svijetu, upozorio je u travnju ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin. 

Rusija, kao blizak saveznik Srbije koja odbacuje bilo kakvu mogućnost kosovske neovisnosti, zasad blokira sve napore UN-a da se prijedlozi posrednika UN-a Martija Ahtisaarija o nadziranoj neovisnosti transformiraju u rezoluciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene