Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Abhazija i Južna Osetija traže da im Rusija prizna neovisnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Narodnim skupovima u svojim glavnim gradovima, odmetnute pokrajine Abhazija i Južna Osetija pozvale su u četvrtak Rusiju da službeno prizna neovisnost koju su obje proglasile 90-ih godina, no koju im ne priznaje međunarodna zajednica.

Gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće Federacije, najavio je u srijedu da će na izvanrednom zasjedanju u ponedjeljak razmotriti zahtjev za priznanjem dviju regija, a sličnu je najavu izrekao i donji dom, Duma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpora Rusiji Chavez priznao Abhaziju i Južnu Osetiju Slika nije dostupna Bush pozvao Medvedeva da ne prizna Južnu Osetiju i Abhaziju

Nacionalni kongres u Suhumiju, glavnome gradu Abhazije privukao je desetke tisuća ljudi na središnjem trgu.

"Obraćamo se ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu, Vijeću Federacije i Dumi da priznaju našu neovisnost", rekao je jedan abhaški dužnosnik.

Tisuće ljudi, među kojima članovi svih političkih stranaka i društvenih organizacija Abhazije, podignuli su ruke u znak potvrde.

Abhaški predsjednik Sergej Bagapš u srijedu je u pozivu koji je odobrio parlament Abhazije, tražio od Rusije i svijeta da priznaju neovisnosti te samoproglašene republike.

Na središnjem trgu u Chinvaliju, glavnome gradu Južne Osetije, predsjednik Eduard Kokoiti je pred najmanje tisuću okupljenih uzviknuo "Zaslužili smo živjeti u slobodnoj republici".

Zatim je Kokoiti optužio Gruziju za "genocid", ali i dodao da Gruzija nije jedina odgovorna, jer "Ukrajina i Sjedinjene Države također moraju biti suđene za genocid".

"Zahvaljujemo ruskoj državi", rekao je Kokoiti obećavši narodu da će nedavni rat s Gruzijom biti "zadnja tragedija na njihovu teritoriju".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene