Izraelski predjsednik, Isaac Herzog
Izraelski predjsednik, Isaac Herzog Foto: Afp

Izraelski parlament u srijedu je novim predsjednikom imenovao Isaaca Herzoga, političara lijevog centra.


Funkcija predsjednika u Izraelu većinom je ceremonijalna, no nosi i ulogu jačanja jedinstva između etničkih i vjerskih skupina, prenosi agencija Reuters.

Herzog je pobijedio rivalku Miriam Peretz, edukatoricu i majku dvojice izraelskih vojnika koji su poginuli u borbi, s 87 glasova u odnosu na 26.

Koronavirus, ilustracija Danas 432 nova slučaja, preminulo osam osoba: U Hrvatskoj otkriven indijski soj koronavirusa

Sabor je glasao o opozivu ministra Beroša Nedovoljno ruku za opoziv: Beroš ostaje ministar, znakovito tko je jedini na glasanju u Saboru bio suzdržan

Funkciju će od aktualnog predsjednika Reuvena Rivlina, kojem istječe sedmogodišnji mandat, preuzeti idući mjesec i time postati 11. izraelski predsjednik.

Prvi put izabran u parlament 2003., 60-godišnji Herzog vodio je laburiste i bio na nekoliko funkcija u koalicijskim vladama. Posljednja funkcija bila mu je na čelu Židovske agencije za Izrael koja promovira imigraciju u zemlju.

Poražen od aktualnog premijera Benjamina Netanyahua 2015. godine, Herzog je odabran u vrijeme dok njegovu bivšem suparniku, najdugovječnijem izraelskom premijeru, prijeti odlazak s tog položaja.

Herzog predsjednikom postaje i nakon mjesec dana eskalacije sukoba između izraelskih snaga i palestinskih militanata u Gazi, kao i nasilja između dviju etničkih skupina na ulicama izraelskih gradova.

''Ključno je, doista ključno, liječiti otvorene rane koje su nedavno otvorene u našem društvu'', rekao je Herzog u Knessetu pri imenovanju.

Najveći brod iranske mornarice Kharg Misteriozno potonuće - požar progutao najveći brod iranske mornarice: "Svi napori za spas bili su neuspješni"

Ministar zdravstva, Vili Beroš Beroš otkrio zabrinjavajuće podatke: ''Bolnice bilježe daljnji porast broja pacijenata s post-COVID sindromom''

''Moramo obraniti međunarodni položaj Izraela i njegovo dobro ime u obitelji nacija, boriti se protiv antisemitizma i mržnje prema Izraelu i sačuvati temelje naše demokracije''.

Odvjetnik po struci, Herzog je sin pokojnog izraelskog predsjednika Chaima Herzoga, koji je bio i veleposlanik u Ujedinjenim narodima.