Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković apelirao je na građane da se cijepe, a ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je da nastavlja rasti broj pacijenata s post-COVID simptomima u bolnicama.


Premijer Andrej Plenković na početku sjednice osvrnuo se na digitalne COVID potvrde rekavši da nije riječ o putovnicama, već o potvrdama koje će olakšati kretanje.

Vezani članci Testiranje na koronavirus i Davor Božinović, ilustracija Stožer donosi nove mjere za Dalmaciju: Ministar dao naslutiti o čemu se radi, najavio objavu detalja Andrej Plenković na sjednici Vlade Plenković na sjednici Vlade: ''Dobili smo potvrdu od Pfizera da će tvornica u Hrvatskoj proizvoditi materijal za cjepivo''

''Što se tiče epidemije, povećava se broj ljudi koji su se cijepili. Polako, ali sigurno dolazimo do željenog cilja od 50 posto cijepljenih do kraja lipnja. Cjepiva ima dosta i apeliram na sugrađane da se cijepe. Molim vas, cijepite se svi'', dodao je.

Glavna tema sjednice je državni proračun. Plenković kaže da je sada cilj vratiti stanje državnog proračuna na onakvo kakvo je bilo prije pandemije koronavirusa.

''I dalje smo u investicijskoj razini kreditnog rejtinga'', rekao je. Premijer je otkrio da se rebalansom planiraju osigurati dodatne tri milijarde kuna za proračun.

Raste broj pacijenata s posljedicama COVID-a

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je na sjednici da pada broj zaraženih i hospitaliziranih, no sve je više onih s post-COVID simptomima.

''Nastavlja se smanjivati broj novozaraženih. U usporedbi s tjednom ranije bilježimo pad od 45 posto. S druge strane, bolnice bilježe daljnji porast broja pacijenata s post-COVID sindromom. Do svibnja je obrađeno više od 14.500 pacijenata s različitim simptomima kao posljedicama virusne bolesti COVID-19. Ministarstvo zdravstva uputilo je obavijest svim zdravstvenim ustanovama o potrebama pojačane kontrole svih somatskih i psihosomatskih posljedica'', otkrio je.