Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da Iran nije napravio nikakav pomak u razgovorima koje je tijekom vikenda vodio s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), te da nastavlja prkosti svijetu s nuklearnim programom.


'Iran nastavlja nepoštivati svoje međunarodne obveze, što naglašava važnost ujedinjenog međunarodnog pritiska da promijeni svoju politiku', kazala je Clinton na zajedničkoj konferenciji za tisak s predsjednikom Europskom parlamenta Jerzyem Buzekom. Na pitanje novinara je li na sastanku iranskog ministra vanjskih poslova i direktora IAEA Teheran pojasnio svoju poziciju u odnosu na ponudu za zamjenu nuklearnog goriva, Clinton je odgovorila negativno.

'Koliko znamo ... ništa novoga nije predstavljeno', rekla je Clinton dodajući da SAD već tjednima intenzivno radi s partnerima iz Europske unije i skupine P-5+1 na novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN sa sankcijama Iranu zbog nastavka nuklearnog programa. Kao rok za dovršetak procesa usuglašavanja sankcija i njihovog izglasavanja u Vijeću sigurnosti, Clinton je navela nejasnu odrednicu "tijekom proljeća", koja govori da među pet stalnih članica Vijeća s pravom veta još nema suglasnosti o sankcijama.

>> 'Iran je toliko moćan da ga se nitko ne usudi napasti'

Clinton je također istakla da je s Buzekom razgovarala o pitanju Irana, ističući kako Europa i SAD dosljedno pozivaju vladu u Teheranu da poštuje prava svog naroda i riješi pitanje međunarodne zabrinutosti zbog iranskih nuklearnih ambicija.

Ministri obrane SAD-a i Izraela o odgovoru na prijetnju Irana

Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je u utorak da je zadovoljan s planiranjem koje se obavlja u Pentagonu vezano uz suprotstavljanje prijetnji koju predstavlja iranski nuklearni program. 'Jako sam zadovoljan s procesom planiranja u ovoj zgradi kao i na međuagencijskoj razini. Potrošili smo puno vremena na Iran, a to ćemo i dalje činiti', rekao je Gates na zajedničkoj konferenciji za tisak s izraelskim ministrom obrane Ehudom Barakom.

Barak je izrazio potporu američkoj strategiji, koja je usredotočena na obuzdavanje Irana uporabom diplomacije i sankcija, umjesto vojne akcije. 'Jasno je da je u ovoj fazi vrijeme za sankcije i diplomaciju', rekao je Barak. No, on je istaknuo kako Izrael očekuje da sankcije budu 'učinkovite i vremenski ograničene, kako bi se moglo prosuditi koju vrst rezultata daje režim sankcija'.

Barak je istodobno upozorio kako si svijet ne može dopustiti da predugo čeka da bi vidio odustaje li Iran od svoga nuklearnog programa. Ocijenio je da, ukoliko međunarodna zajednica bude čekala predugo, Iran može steći nuklearno oružje koje bi 'promijenilo krajolik', ne samo na Bliskom istoku. Barak je također kazao je Sirija isporučila rakete šiitskoj miliciji Hezbollah u Libanonu, koje su prijetnja stabilnosti u regiji.

'Mi ne namjeravamo izazvati bilo koje vrstu velikih sukoba u Libanonu ili sa Sirijom, ali pomno pratimo te događaje', kazao je Barak. Gates je rekao kako Sirija i Iran daju Hezbollahu oružje 'sve većih sposobnosti' što je "očito destabilizirajuće za cijelu regiju'. Ocijenio je da Hezbollah danas ima više raketa i projektila nego neke države. Barak se u Washingtonu sastao i s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju