Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irački Kurdi za izravan dijalog s Ankarom: 'Ne' vojnoj intervenciji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokrajinska vlada iračkih Kurda pozvala je Ankaru na "izravan dijalog" o pobunjeničkoj Radničkoj stranci Kurdistana (PKK), nakon što je turski parlament izglasao vojsci pravo na upade na sjever Iraka, zbog čega su irački Kurdi reagirali masovnim prosvjedom.

Parlament turske države, koja optužuje iračke Kurde da oružjem i streljivom opskrbljuje PKK, u srijedu je ovlastio vladu da, bude li potrebno, organizira vojne akcije protiv pobunjenika koji imaju uporište na sjeveru Iraka. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

>> Turski parlament odobrio vojne upade u Irak protiv Kurda 

"Pokrajinska kurdska vlada poziva Ankaru na izravan dijalog o svim pitanjima od zajedničkog interesa, a među njima je i pitanje PKK", piše u službenom priopćenju kurdskih vlasti u Iraku.

"Vojni upad bio bi štetan za cijeli Irak, za Tursku i za Bliski
istok", priopćila je vlada i prešutno osudila akcije PKK-a.

Ankara tvrdi da nema drugog rješenja do vojne intervencije jer niti Sjedinjene Države niti središnja iračka vlada u Bagdadu ne djeluju protiv PKK, stranke koju Turska i SAD i Europska unija drže terorističkom organizacijom.

Prema podacima službene Ankare PKK ima 3.500 boraca i u borbi za neovisnost od Turske koju je počeo 1984. godine odgovoran je za smrt više od 37.000 ljudi.

Kurdske vlasti iz Erbila osuđuju "ubojstva nedužnih ljudi u Turskoj" i drže da "nasilje ne rješava nijedan problem", priopćila je pokrajinska vlada.

Reagirala je i središnja vlada u Bagdadu pozivajući na "hitan"
dogovor s Ankarom te obećala pomoći eliminirati PKK. 

Danas su tisuće iračkih Kurda, uz stroge mjere sigurnosti,
prosvjedovale u Erbilu (350 kilometara sjeverno od Bagdada) noseći transparente "Ne vojnom rješenju, da diplomaciji", ispisane arapskim, kurdskim i engleskim jezikom.

U analizama koje donosi agencija France presse prenose se ocjene stručnjaka da će Ankara poduzeti tek ograničene operacije u Iraku i to više u svrhu psihološkog nego vojnog učinka.

Promatrači drže da se Turskoj ne žuri intervenirati, svakako ne prije posjeta turskog premijera Tayyipa Erdogana Washingtonu u studenome. 

Mišljenja su da je zelenim svjetlom za vojne akcije Ankara
signalizirala Bagdadu i autonomnoj vladi iračkog Kurdistana da je njezino strpljenje pri kraju te se i one moraju uključiti u
eliminaciju PKK-a. 

Glasovanjem u parlamentu Ankara je željela umiriti i javnost svoje zemlje nezadovoljnu što je zadnjih tjedana PKK ubio tridesetak osoba.

Turska je izvela 24 upada u Irak u doba režima Sadama Huseina, a neke su akcije potrajale više tjedana i uključile više od 30.000 vojnika. 

TIme je nanijela teške udarce pobunjenicima PKK, ali nije ih
posve uništila.

Turski grad Istanbul treba 2. i 3. studenoga biti domaćin
konferencije zemalja koje graniče s Irakom na kojoj će se biti riječi i o PKK.

Washington, koji je intervenirao 2003. u Iraku i ne zna izlaznu
strategiju iz Iraka zahvaćenog sektaškim nasiljem, ne želi da se stanje dodatno zakomplicira vojnim angažmanom Turske, vjerne saveznice.

Konačno, ako bi Turska intervenirala na sjeveru Iraka, došlo bi do novog porasta cijene nafte.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene