Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva procjena

Inflacija je u siječnju - usporila! Hrvatska u skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Inflacija u eurozoni popustila je i u siječnju, kliznuvši na 8,5 posto, zahvaljujući znatno blažem poskupljenju energije, a Hrvatska se svrstala u skupinu zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.

U siječnju je godišnja stopa inflacije u eurozoni, iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 8,5 posto, izračunao je europski statistički ured. U prosincu potrošačke cijene u eurozoni porasle su na godišnjoj razini 9,2 posto, a u studenom 10,1 posto.

U listopadu inflacija je dosegnula najvišu razinu od 2000. godine, kada je Eurostat počeo objavljivati podatke, od 10,6 posto. Na mjesečnoj razini cijene su u siječnju pale za 0,4 posto .

Energija je i u prošlom mjesecu bila glavni pokretač rasta cijena, poskupjevši za 17,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Poskupljenje je ipak znatno blaže nego u prosincu kada su njezine cijene bile poskočile na 25,5 posto. U odnosu na prosinac energija je pojeftinila za 0,9 posto.

Blago je na početku godine popustio i rast cijena svježe hrane u odnosu na isti mjesec 2021., na 11,6 posto. U prosincu poskupjela je 12 posto. Mjesečna usporedba pokazuje rast cijena svježe hrane za 1,3 posto.

Kad se izuzmu promjenjive cijene energije i hrane, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je u siječnju sedam posto i bila je viša za 0,1 postotni bod nego u prosincu.

Hrvatska u skupini "dvoznamenkastih"

I na početku nove godine najviše godišnje stope inflacije bilježile su baltičke zemlje, na čelu s Latvijom gdje je iznosila 21,6 posto. Slijede Estonija i Litva sa stopama inflacije od 18,8 odnosno 18,4 posto.

Dvoznamenkastu stopu inflacije, mjerenu HICP-om, zabilježile su u siječnju i Slovačka, od 14,9 posto, i Hrvatska, od 12,5 posto. U prosincu inflacija mjerena HICP-om iznosila je u Hrvatskoj 12,7 posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene mjerene HICP-om porasle su u Hrvatskoj za 0,2 posto. Skupina zemalja s dvoznamenkastim godišnjim stopama inflacije uključuje i Austriju i Italiju, gdje su iznosile 11,5 odnosno 10,9 posto.

Eurostat nije raspolagao informacijama za Njemačku i Sloveniju. Najviše su pak u odnosu na prosinac porasle cijene u Slovačkoj, za 2,7 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene