Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Mnogi strahuju da u veljači slijedi novi val poskupljenja, a kruh i brašno već sada su skuplji 22 posto.


U iščekivanju bijele liste trgovaca, koja bi po nekima mogla rezultirati ''šumom'' od više od 200 stranica različitih cijena različitih dobavljača i proizvođača 80-ak najprodavanijih vrsta proizvoda – s rastom inflacije od gotovo 20 posto na godišnjoj razini, evidentno je da potrošnja životno neophodnijih namirnica količinski pada i ne samo u RH.

Prema podacima FoodDrinkEurope, potrošnja hrane i pića u EU je na godišnjoj razini pala jedan posto.

U Hrvatskoj se samo u mliječnoj industriji bilježi pad potrošnje vrhnja za pet posto, fermenata za četiri, maslaca, primjerice, za jedan posto. Rekorderi po rastu cijena vjerojatno su pak polutvrdi sirevi. TISUP je objavio kako je trapist u prosincu 2022. u odnosu na isti mjesec 2021. bio 26 posto skuplji, gouda 21, edam 25 posto, dok je prodajna cijena svježeg polumasnog sira bila viša za 14, maslaca za 11 posto.

Ilustracija - 3 Nije luksuz, nego nužda, ali mnogima je preskupo: Građanima se sprema novi udar na kućni budžet

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić zalaže se za praćenje rasta cijena hrane od primarne proizvodnje preko industrije do maloprodaje s PDV-om i bez PDV-a, kako to rade Francuzi – i zato imaju najnižu stopu inflacije kod hrane od svih EU zemalja.

Tamo se na mjesečnoj razini prate tržne cijene, primjerice svinjskih polovica i reprezentativnih proizvoda od svinjskog mesa, iz čega se, kaže Bobetić, piše Večernji list, lako iščitava i kolike se marže ''beru'' u trgovini – a svake godine u lipnju svi prikupljeni podaci prezentiraju se i ''češljaju'' i u parlamentu.

Prema analizi Croatiastočara, cijene kruha i brašna u Hrvatskoj su u prosincu na godišnjoj razini rasle 22,4 posto, a u odnosu na referentnu 2015. čak 47,1 posto. Gleda li se samo kruh, on je prema zadnjim podacima Eurostata, u nas bio skuplji 27,7 posto.

Poskupljenje vina - 1 Eksplodirale cijene vina u Hrvatskoj: "Treba biti oprezan i vidjeti kako će tržište reagirati"

Andrej Plenković Plenković za Euronews: "Euro je uveden bez problema, jedini incident su neopravdana poskupljenja"

Meso i mesne prerađevine skuplji su 13,9 posto na godišnjoj razini, ribe i riblji proizvodi 14,2 posto, mlijeko, sir i jaja 22,2 posto, ulja i masti 22,5 posto, voće 8,3 posto, povrće 12,4, šećer, med, pekmezi, konditorski proizvodi 17,1, kava, čaj, kakao 6,5 posto. U odnosu na 2015., mlijeko i mliječni proizvodi te ulja i masti poskupjeli su za više od 40 posto.

Gleda li se pak prosjek EU27, na godišnjoj su razini ribe i riblji proizvodi za oko dva posto skuplji nego u RH, mlijeko i mliječni proizvodi za 5,3 posto, a voće za četiri posto, piše Večernji list.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju