Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Inflacija u Velikoj Britaniji u studenom je pala više od očekivanja u odnosu na listopad kada je bila najviša u zadnju 41 godinu, ali kućanstva ostaju pod pritiskom vrtoglavo visokih troškova hrane i energije.


Britanski Ured za nacionalnu statistiku ONS priopćio je da je stopa inflacije u studenome pala na 10,7 posto, u odnosu na 11,1 posto u listopadu. Pad je u velikoj mjeri potaknut smanjenjem cijena benzina i dizela.

To označava dobrodošao pad s visokih 11,1 posto iz listopada, kada su skokovi troškova za energiju pogurali inflaciju na najvišu razinu od listopada 1981. godine. Stručnjaci vjeruju da je vrhunac inflacije dosegnut u listopadu i da je najgore razdoblje za Britance prošlo.

Ilustracija Umjesto jaja lanene sjemenke, bakalar zamijenite oslićem: Iskusni profesionalci nude alternative omiljenim blagdanskim delicijama

No cijene hrane još uvijek rastuu prošlom su mjesecu skočile za 16,4 posto na godišnjoj razini, a troškovi struje i dalje ostaju bolno visoki unatoč vladinoj potpori koja je od listopada ograničila iznose računa na oko 2.500 funti na godinu.

"Iako je još uvijek na povijesno visokim razinama, godišnja inflacija u studenom malo je popustila. Cijene i dalje rastu, ali manje nego u isto doba prošle godine, a najizrazitiji primjer za to su motorna goriva", rekao je glavni ekonomist ONS-a Grant Fitzner.

Donacije - 4 Inflacija pojela donacije socijalnim samoposlugama: "Nema toga. Prošlo. Umro Djed Mraz"

Podaci dolaze uoči odluke Bank of England o kamatnim stopama u četvrtak, kada se očekuje da će još jedno povećanje unatoč padu inflacije dodatno zabrinuti kućanstva, uz vjerojatno povećanje stope s tri na tri i pol posto, u nastojanju da se obuzda rast inflacije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju