Euro - 2
Euro - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Nagli rast stope inflacije u Njemačkoj vođen je naglim rastom cijena svakodnevnih namirnica, koje su porasle za 3,1% u 2021., ali i problemima u javnoj nabavi te završetkom privremenog sniženja PDV-a.


Njemačka je u 2021. zabilježila najvišu stopu inflacije od svog ujedinjenja 1993. godine. To je u najvećoj mjeri rezultat naglog povećanja cijena svakodnevnih namirnica, problema u lancima javne nabave i ukidanja mjere kojom se privremeno smanjila stopa PDV-a. Prema Saveznom statističkom uredu Republike Njemačke, cijene su porasle za 3,1% u 2021.

Vezani članci Bundestag Najjača europska ekonomija u šoku: Očekuje ih dvostruko veća inflacija od očekivane i povratak u stanje iz 80-ih Slika nije dostupna Europska središnja banka već u srpnju ukida monetarne poticaje i podiže ključne kamatne stope

Porast cijena energenata i puno problema u lancima javne nabave rezultiralo je višim cijenama življenja i svakodnevnih proizvoda. U 2020. godini, prosječna stopa inflacije je iznosila 0.5%. Međutim, krajem prosinca 2021. zabilježena je stopa inflacije od 5,3%, kako prenosi Deutsche Welle. To je najviša stopa inflacije zabilježena u Njemačkoj još od njenog ujedinjenja 1993. Europska centralna banka teži ka tome da godišnju stopu inflacije zadrži na oko 2%.

Poskupljenje energenata, ilustracija Kako dobiti novac od države: Detalji isplate energetskog dodatka za umirovljenike i vaučera za režije

PR Inflacija raste, novac vrijedi sve manje. Je li rješenje investicijsko zlato?

Ekonomisti tvrde da se stope inflacije neće tek tako spustiti. "Nagli porast cijena prirodnog plina će vjerojatno sustići potrošače tek početkom 2022., zato što postoje dugogodišnji ugovori sa dobavljačima koji ipak reguliraju porast cijena", izjava je Instituta za ekonomska istraživanja u Leibnizu.

"Još uvijek postoji sumnja da bi stopa inflacije u Eurozoni mogla biti viša od očekivane, i to na duže vrijeme, stoga se tržišta moraju za takve stvari pripremati", spomenuo je Peter McCallum, strateg Mizuho banke. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju