Novac, ilustracija
Novac, ilustracija Foto: Dubravka Petric/Pixsell

Hrvatsko gospodarstvo porast će ove godine 2,7 posto, prognozirao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak, osjetno snizivši i prognoze rasta u Njemačkoj i eurozoni zbog rata u Ukrajini i visoke inflacije


MMF je u redovnim proljetnim prognozama više nego prepolovio prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini, budući da je u redovnim jesenjim prognozama u listopadu rast u 2022. godini procijenio na 5,8 posto.

U 2023. godini rast bi trebao snažno ubrzati, na 4,0 posto, procjenjuju u MMF-u.

U 2021. hrvatsko gospodarstvo poraslo je 10,4 posto, što je za čak 4,1 postotni bod snažnije no što je MMF bio procijenio u listopadu prošle godine.

BDP / Ilustracija Objavljena ljestvica standarda kupovne moći: Samo nekoliko zemalja je lošije od Hrvatske

Veća inflacija, manji manjak

MMF je istodobno više nego udvostručio prognozu ovogodišnje inflacije u Hrvatskoj, s 2,0 na 5,9 posto. U 2023. godini rast cijena trebao bi po MMF-ovim znatno usporiti, na 2,7 posto, i gotovo se vratiti na razinu iz 2021.

Prepolovili su pak procjenu ovogodišnjeg manjka na tekućem računu hrvatske platne bilance, iskazanog udjelom u BDP-u, na 0,4 posto. U idućoj godini bilanca bi trebala pokazivati višak od 0,3 posto, procjenjuju.

U 2021. bilanca je prema njihovim novim procjenama iskazala višak, mjeren udjelom u BDP-u, od dva posto. Time su znatno poboljšali procjenu od prošle jeseni koja je za 2021. pokazivala blagi manjak u bilanci plaćanja, iskazan udjelom u BDP-u, od 0,1 posto.

Blago su snizili prognozu nezaposlenosti u ovoj godini, s 8,0 na 7,7 posto. U 2023. godini trebala bi se dodatno smanjiti, na 7,4 posto.

U 2021. iznosila je po njihovim najnovijim procjenama 8,2 posto i bila je niža za 0,2 postotna boda no što su bili procijenili prošle jeseni.

Tragovi rata

Skupini europskih gospodarstava u nastajanju i u razvoju, u koju je svrstana i Hrvatska, MMF prognozira pad aktivnosti u ovoj godini, za 2,9 posto, zbog teških posljedica rata u Ukrajini.

Prošle jeseni prognozirali su joj rast aktivnosti za 3,6 posto.

U 2023. aktivnost bi u toj skupini zemalja trebala porasti 1,3 posto.

Nova ocjena kreditnog rejtinga Hrvatske Izvrsna ocjena hrvatskog kreditnog rejtinga, no očekivani rast gospodarstva za ovu godinu ipak je smanjen

Najsnažnije bi trebalo porasti poljsko i mađarsko gospodarstvo, za 3,7 posto, a u stopu bi ih trebala pratiti Srbija, s prognoziranom stopom rasta u ovoj godini od 3,5 posto.

Turska bi trebala bilježiti istu stopu rasta kao i Hrvatska, a najslabiji rast MMF predviđa Bugarskoj, iskazan u prognoziranoj stopi rasta od 2,2 posto.

Rusko gospodarstvo trebalo bi ove godine zabilježiti pad aktivnosti od 8,5 posto. Prošle jeseni MMF je Rusiji bio prognozirao 2,8-postotni rast aktivnosti u 2022.

Prognoza za Ukrajinu otkriva pak teške posljedice ruske invazije, uz prognoziranu stopu pada aktivnosti od 35 posto.

Udarac Njemačkoj

MMF očekuje teške posljedice rata i u eurozoni, budući da sankcije uvedene Rusiji teško pogađaju i Europu, a posebno Njemačku.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi tako ove godine po MMF-u porasti 2,8 posto, za 1,1 postotni bod slabije no što su bili prognozirali u preliminarnim zimskim prognozama u siječnju.

MMF u siječnju objavljuje samo prognoze za svijet, regije i vodeća gospodarstva.

U 2023. rast aktivnosti na području primjene zajedničke valute trebao bi usporiti na 2,3 posto.

U MMF-u prognoziraju da bi inflacija u eurozoni ove godine pod utjecajem rata u Ukrajini i sankcija Rusiji koji utječu na cijene hrane i energije trebala poskočiti na 5,3 posto, te oslabiti na 2,3 posto u 2023.

Gužve na benzinskim postajama, ilustracija Gorivo opet poskupjelo: Pogledajte nove cijene benzina, dizela i autoplina

Najviše je snižena MMF-ova prognoza ovogodišnjeg rasta BDP-a u Njemačkoj, za 1,7 postotnih bodova, na samo 2,1 posto. U 2023. aktivnost bi u najvećem europskom gospodarstvu trebala ponovo ubrzati, na 2,7 posto.

Daleko najsnažniji rast aktivnosti među članicama eurozone trebala bi ove godine bilježiti Španjolska, za 4,8 posto.

MMF je blago snizio i prognoze rasta američkog gospodarstva u ovoj i idućoj godini, za po 0,3 postotna boda, i sada očekuje da će u ovoj godini aktivnost porasti 3,7 posto. U idućoj godini trebala bi osjetno usporiti, na 2,3 posto, procjenjuju.

Kinesko gospodarstvo trebalo bi ove godine porasti 4,4 posto, gotovo upola slabije nego u 2021. Iduće godine rast bi po MMF-u trebao usporiti na 5,1 posto.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju