Indijska vojska na Twitteru je objavila da su pronašli otiske stopala Jetija.

Galerija Stope u snijegu (Foto: Twitter/indijska vojska) +0 Stope u snijegu (Foto: Twitter/indijska vojska)1

Indijsku vojsku na Twitteru prati gotovo šest milijuna ljudi. U ponedjeljak su objavili da su otkrili ''otiske stopala mitske zvijeri Jeti''. Fotografije su nastale u Makalu kampu na Himalaji.

Vezani članci Povraćanje u zraku (Foto: Screenshot/YouTube) Na Instagramu je izgledalo bolje: Odvažila se na pustolovinu života, a završila u svojoj bljuvotini Nepal (Foto: AFP) U snježnoj oluji poginulo osam alpinista, za jednom se osobom traga

Jeti je ''strašni snježni čovjek'', veliko čovjekoliko biće koje se često pojavljuje u narodnim predajama južnog dijela Azije. Prema predaji, Jeti živi u gornjim dijelovima Himalaje.

Iako nema nikakvih dokaza da Jeti zaista postoji, mit o njemu postoji već dugo. U Indiji, Nepalu i Butanu česte su priče o ljudima koji su vidjeli Jetija. Vojska je svojom objavom na Twitteru ojačala legendu.

Tragovi su otkriveni 9. travnja, napisala je vojska, no fotografije su objavljene tri tjedna kasnije. Times of India navodi da su čekali potvrdu kako se njihovo otkriće podudara s ranijim teorijama o jetiju.

Indijska vojska napisala je da su dokazi o Jetiju fotografirani i predani stručnjacima. "Mislili smo da je pametno objaviti sve i tako privući pažnju znanstvenika i ponovno pojačati interes", napisali su na Twitteru.

Posljednjih godina bilo je brojnih pokušaja da se riješi misterij vezan uz Jetija. 2013. je u istraživanju znanstvenika iz Velike Britanije zaključeno da bi himalajski ''div'' zapravo mogao biti podvrsta medvjeda. Obavljena je i DNK analiza uzoraka dlake na Sveučilištu u Oxfordu.

Genetičar prof. Bryan Sykes otkrio je da se uzorci podudaraju s genima drevnog polarnog medvjeda. Njegov zaključak je bio da je mitološko biće vjerojatno ''mješanac'' polarnih i smeđih medvjeda.

Na Twitteru su mnogi vijest o dokazu da Jeti zapravo postoji – primili s nevjericom, a počelo je i ismijavanje vojske, piše BBC.

Stravična nesreća u Srbiji: Autobus udario u kamion i potpuno izgorio, poginulo petero ljudi Sudar kamiona i autobusa u mjestu Barlovo u Srbiji (Foto: Telegraf.rs) - 1 Sudar kamiona i autobusa u mjestu Barlovo u Srbiji (Foto: Telegraf.rs) - 2 Sudar kamiona i autobusa u mjestu Barlovo u Srbiji (Foto: Telegraf.rs) +5 Sudar kamiona i autobusa u Srbiji (Foto: Telegraf.rs)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju