Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u utorak je potvrdilo doživotnu kaznu zatvora izrečenu bosanskom Srbinu Milanu Lukiću za zločine na području Višegrada a njegovu rođaku Sredoju Lukiću, koji je sudjelovao u dijelu tih zločina, umanjilo je kaznu zatvora sa 30 na 27 godina.


Milan Lukić, vođa lokalne paravojne skupine, prvostupanjskom je presudom 2009. osuđen na doživotni zatvor zbog zločina nad muslimanskim stanovništvom u Višegradu 1992. godine koji su uključivali spaljivanje više od stotinu živih muslimanskih civila, većinom žena, djece i staraca, u dvije kuće u Višegradu i pogubljenje skupine muslimanskih muškaraca na obali Drine. Na 30 godina zatvora tada je osuđen Sredoje Lukić, Milanov rođak, koji je sudjelovao u nekima od tih zločina kao pripadnik paravojnih snaga.

Vezani članci Joseph James DeAngelo mlađi (74) Bivši policajac osuđen na 11 doživotnih kazni: Ubio 13 i silovao na desetke žena, na izricanju presude ispričao se žrtvama Dan nakon napada u gradu Hanauu Detalji masakra u Njemačkoj: Napadač iz Hanaua ekstremni je desničar, ubio je i vlastitu majku, među žrtvama i trudnica

>> Kosovo slavi, Srbi ogorčeni!

Obojica su se žalila na presudu, a tužitelji na kaznu Sredoju Lukiću tražeći da se kazna poveća. Žalbeno je vijeće smatralo da je odgovornost Milana Lukića dokazana te je odbacilo sve bitne žalbene osnove osim što je uvažilo da je u jednoj od dvije kuće u Višegradu umrlo 53, a ne 59 muslimanskih civila. U slučaju Sredoja Lukića zaključilo je da nije dokazano njegovo sudjelovanje u nekim premlaćivanjima zatočenika te je umanjilo za tri godine kaznu zatvora.

Milan Lukić izricanje pravomoćne presude pratio je neprestano žvačući žvakaću gumu i cinično se osmjehujući dok je Sredoje Lukić mirno pratio postupak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju