Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Cepaj ih šefe, u živo meso!', samo je jedan od citata iz transkripta koji dokazuju Mladićevu umješanost u genocid u Srebrenici...


Devetnaest godina prošlo je od jedne od najvećih strahota na ovim područjima - pokolja u Srebrenici. Godine 1995. vojne i policijske snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića ubile su više od 8000 Bošnjaka s područja enklave Srebrenica.

Vezani članci Milorad Dodik (Foto: AFP) Ponovno šokantne izjave: Dodik tvrdi da je genocid u Srebrenici "mit i konstrukcija" Bošnjaka i međunarodne zajednice Slika nije dostupna Otkriveni dosad nepoznati detalji o bijegu Ratka Mladića

Nakon što je Srebrenica u srpnju te godine pala pod kontrolu srpskih snaga na tisuće Bošnjaka sigurnost je pokušalo pronaći u UN-ovoj bazi u Potočarima, međutim snage bosanskih Srba ubrzo su pristigle i tamo te su počele pomno izrežirane masovne egzekucije muškaraca i dječaka. Najmlađa identificirana žrtva imala je 14 godina, a najstarija 79.

I dan danas pronalaze se posmrtni ostaci stotina žrtava. Tako će i danas nakon komemoracije na groblju u Potočarima biti sahranjeni ostaci još 175 žrtava pokolja. Tužan dan za Srebrenicu, tužan dan za cijelu BiH, tužan dan za cijeli svijet, ali očito ne i za Republiku Srpsku u kojoj se Srebrenica nalazi jer iako je u Federaciji BiH i distriktu Brčko 11. srpnja proglašen je danom žalosti, Republika Srpska nije se povela tim primjerom.

I dok se prisjećamo tih stravičnih događaja, osoba pod čijim zapovjedništvom su se oni dogodili, pred Haškim se tribunalom svima smije u lice.

Ratko Mladić je nakon dugogodišnjeg bijega uhićen u svibnju 2011. u vojvođanskom selu Lazarevo. Nakon toga izručen je Haagu čiju je optužnicu isprva odbio primiti. Ponavljao je kako on s genocidom u Srebrenici nema veze te da nikoga nije ubio.

Obrana Ratka Mladića izvela prvog svjedoka: 'Armija BiH je inscenirala napade kako bi okrivila srpsku stranu'

'Želim da živim i da doživim slobodu jer ja i ovakav kakav sam branim svoju zemlju i svoj narod, a ne Ratka Mladića. Ako hoćete da vam kažem ovo što me nervira o proceduri - neću da me vode ispod ruke kao slijepca, koliko mogu hodati, hodat ću sam. Neću da me vode, ja sam general Ratko Mladić. U čitavom svijetu znaju tko sam', rekao je Mladić na svom prvom pojavljivanju pred Haškim sudom.

Otada je na Haškom sudu uslijedio niz incidenata i igrokaza u režiji Ratka Mladića. Ismijavao je suca, prijetio štrajkom glađu, omalovažavao žrtve. Time se zapravo uklopio u strategiju koju su prije njega iskušali i Šešelj, Milošević, ali i Karadžić.

Jednom se prilikom u sudnici okrenuo prema obiteljima žrtava i prstom prešao preko vrata, kao da im prijeti. Iz sudnice je udaljen nekoliko puta zbog neprimjerenog ponašanja. Među najupečatljivijim prizorima zasigurno je onaj kada se smijao žrtvi silovanja, te onaj kada je još jednog zaštićenog svjedoka, Srebreničanina koji je preživio strijeljanje, optužio da laže te mu na izlasku iz sudnice opsovao 'tursku majku'.

U travnju ove godine Mladić je zatražio da ga se oslobodi optužbe za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici što je sudsko vijeće odbilo. U međuvremenu četvorica bivših pripadnika vojske bosanskih Srba Franc Kos, Stanko Kojić, Vlastimir Golijanin i Zoran Goronja pravomoćno su osuđeni na ukupno 112 godina zatvora zbog sudjelovanja u masakru Bošnjaka u Srebrenici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook