Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kampanja hitnog cijepljenja djece pokrenuta je u Banguiu, gdje bi izbjeglički logori mogli doživjeti katastrofu u slučaju širenja smrtonosnih bolesti, naveo je u u srijedu UNICEF.


"Postoje svi uvjeti za pojavu potencijalno smrtonosnih bolesti: mjesta su prenapučena, osobe su slabog imuniteta i vlada nestašica sanitarnih infrastruktura i vode", rekao je predstavnik UNICEF-a za Srednjoafričku Republiku u priopćenju. "To je smrtonosna kombinacija za djecu. Ako sada nećemo djelovati, mogli bismo se suočiti s katastrofom", upozorio je.

Vezani članci Moderna EU kupila 150 milijuna doza cjepiva jer djeluju protiv novih sojeva: Isporučit će se tijekom 2022. godine Ostali bez ekskurzije koju su platili - 2 Putovanja plaćena davno prije lockdowna, ali školarci doživljaje s ekskurzija neće prepričavati: "Čitava godina im je bila koma, nadamo se da će barem negdje otići..."

Kampanja hitnog cijepljenja 210.000 djece, posebice protiv ospica i poliomielitisa, traje u najvećim izbjegličkim logorima u glavnom gradu Srednjoafričke Republike, precizira se u priopćenju.

ALARMANTNI PODACI: Svaki osmi čovjek na svijetu je gladan

U Banguiu je potvrđeno najmanje sedam slučajeva ospica, navodi UNICEF. Liječnici bez granica su počeli cijepljenje 68.000 djece u pet logora u Banguiu, prema priopćenju objavljenom u srijedu. Sva djeca od šest mjeseci do 15 godina bit će cijepljenja što predstavlja 40 posto ukupnog stanovništva logora.

"Između 10 i 30 posto djece je slabog imuniteta i oni mogu preživjeti jedino ako se cijepe. Puno je djece oslabljeno i žive u bijednim uvjetima, pa apsolutno želimo izbjeći epidemiju", precizirao je koordinator organizacije Liječnici bez granica (MSF-a).

U izbjegličkom logoru M'Poko koji je primio 100.000 ljudi oko zračne luke Banguia, gdje su nevladine organizacije morale smanjiti aktivnosti zbog nesigurnosti, tek nekoliko dana postoje uvjeti za rad, objasnila je jedna dužnosnica MSF-a i dodala da su najhitniji slučajevi malarije, dišne infekcije i dijareje, kao i trudnice te da je samo u utorak rođeno 16 djece. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook