Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRATEŠKI INTERES

Napokon! Od 1. prosinca svi hrvatski državljani moći će u SAD putovati bez viza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republika Hrvatska ušla je u Program izuzeća od viza i svi hrvatski državljani napokon će najkasnije od 1. prosinca u SAD moći putovati bez viza.

Tajnik za domovinsku sigurnost Alejandro N. Mayorkas, u koordinaciji s državnim tajnikom Antonyjem J. Blinkenom, imenovao je Hrvatsku novom sudionicom Programa za izuzeća od viza (VWP).

Najkasnije do 1. prosinca 2021. bit će ažuriran Elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA) kako bi se građanima i državljanima Hrvatske omogućilo podnošenje zahtjeva za putovanje u Sjedinjene Države radi turizma ili poslovanja do 90 dana bez dobivanja američke vize, objavilo je Ministarstvo domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Riječ je o važnom koraku prema daljnjem jačanju dugogodišnje gospodarske i sigurnosne suradnje između SAD-a i Hrvatske, odnosno, kako je istaknuo Mayorkas,''važno priznanje zajedničkih ekonomskih i sigurnosnih interesa dviju zemalja": "Čestitam Hrvatskoj što je postala 40. članica VWP -a nakon što je ispunila stroge uvjete i radujem se nastavku naše bliske suradnje oko ključnih prioriteta''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UKIDANJE VIZA Sad je izvjesno: Za hrvatske građane stigle odlične vijesti o putovanju u SAD
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sastao se s pompeom Ministar Grlić Radman najavio ukidanje viza za SAD: "Ispunili smo sve uvjete..."

Dugo čekanu vijest odmah su komentirali iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) te prvi ljudi hrvatske Vlade pa je tako premijer Andrej Plenković na društvenim mrežama i na konferenciji za medije nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima poručio: ''Pozdravljamo odluku o uvrštavanju Hrvatske u Program izuzeća od viza. Najveću korist imat će hrvatski državljani koji će bez viza moći putovati u SAD. Realizacijom ovog vanjskopolitičkog prioriteta dodatno ćemo osnažiti veze Hrvatske i SAD-a''.

"Zahvaljujem u ime Vlade RH Robertu Silversu, podtajniku Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a, koji me upravo obavijestio o službenom ulasku RH u Program izuzeća od viza. Ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak i jačanje strateškog partnerstva naših država", istaknuo je ministar unutranjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Božinović je istaknuo da izuzeće od viza predstavlja veliko postignuće, potvrdu strateškog partnerstva i povjerenja, ali i predanog rada: "No, najveću vrijednost ove odluke u konačnici će osjetiti hrvatski građani koji će imati veću slobodu putovanja". 

Pridonijet će to i gospodarskoj suradnji, dodao je, a vijest o službenom ulasku RH u Program izuzeća od viza za SAD Silvers je Božinoviću prenio u telefonskom razgovoru: "Američki sugovornik zahvalio je pritom timovima koji su sudjelovali u višegodišnjem predanom radu i zaslužni su za ovo postignuće".

Program izuzeća od viza je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo SAD-a i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

Da bi neka država ušla u ovaj Program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod tri posto što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene