Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na odboru ministara

Zeleno svjetlo: Hrvatska podržala članstvo Kosova u Vijeću Europe

Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman Foto: Goran Mehkek/Cropix
Hrvatska je u ponedjeljak podržala članstvo Kosova u Vijeću Europe (VE), na sastanku na kojem je Kosovo dobilo zeleno svjetlo za nastavak integracije u tu europsku organizaciju.

Odbor ministara VE-a je s 33 glasa za, sedam protiv i pet suzdržanih podržao kosovsku aplikaciju i uputio je na glasanje u Parlamentarnu skupštinu te glavne europske organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Pročitajte i ovo Europsko vijeće, Ilustracija Kritika na "lex AP" Ozbiljno upozorenje Vijeća Europe Hrvatskoj: "Vlada pokušava ograničiti prava medija, radni uvjeti novinara su zabrinjavajući" Slika nije dostupna o priznanju kosova Vulin žestoko napao hrvatskog šefa diplomacije: ''Na to može odgovoriti samo medicina"

"Mi smo snažno podržali kosovsko članstvo u Vijeću Europe", izjavio je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman novinarima.

Na pitanje o srpskom bojkotu izbora na sjeveru Kosova, Grlić Radman je kazao kako su izbori "održani sukladno ustavu" i da su "legitimni".

"Bojkot nije dobro rješenje, nije dobar model. Ne pridonosi nikakvom rješenju ovog pitanja", dodao je.

Grlić Radman, koji je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, izjavio je da se razgovaralo o situaciji u Ukrajini, Sudanu, uključujući evakuaciju državljana EU-a, migrantskoj krizi u Tunisu i o Moldaviji kojoj će EU pomoći u borbi protiv kibernetičkih napada.

Ministri su razgovarali s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kutlebom i "ponovno osudili rusku agresiju i tražili one instrumente, načine kojima će naša osuda biti još restriktivnija", rekao je Grlić Radman.

Dodao je da su iz Sudana, od ukupno stotinjak hrvatskih državljana, evakuirani "svi koji su htjeli", uz iznimku jedne osobe za koju misli da je još uvijek na putu.

Grlić Radman se zahvalio na pomoći Europskoj službi za vanjsko djelovanje, švedskom predsjedništvu, europskim veleposlanstvima (francuskom, grčkom itd.) te onima izvan EU-a, poput veleposlanstva Saudijske Arabije.

Što se tiče Tunisa, Grlić Radman je kazao da se situacija u toj zemlji pogoršava i da postoji zabrinutost od novog migrantskog vala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene