Vrtići u osječko-baranjskoj županiji ove zime prazniji su nego ikada. U osječkim vrtićima zbog bolesti prošli je tjedan izostalo više od 400 mališana. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Galerija Vrtićka djeca i bolesti: Ilustracija - 1 Vrtićka djeca i bolesti: Ilustracija - 2 Vrtićka djeca i bolesti: Ilustracija - 3 +0 Vrtićka djeca i bolesti: Ilustracija - 5

Umjesto da s prijateljima dijeli vrtićku igraonicu, Fran već danima boravi u čekaonici.

Vezani članci Ilustracija Stiže li nam "bolest X"? Britanski profesor upozorava na novu pandemiju: "Bilo bi pogrešno smatrati da smo zaštićeni" Slika nije dostupna Netočno je da cijepljena djeca imaju 500 posto više bolesti od necijepljene djece

"Dva tjedna išao je u vrtić, tjedan i pol kod kuće, konstantno se nešto vrti ukrug. Od konjunktivitisa, virusa, gnojne angine, konstantno nešto", kaže Martina Moharoš iz Osijeka.

Puno osječkih mališana poput Frana zamijenilo je igru, smijeh i učenje krevetom. Najviše su pogođene jasličke skupine.

"Dječji vrtić Osijek pohađa više od 3000 djece i u ovome tjednu izostalo je njih više od 400", kazala je Ana Mihaljević, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek.

Struka ističe da su u posljednjih mjesec dana najčešće respiratorne infekcije.

"Priljev oboljele djece u posljednjih mjesec dana doista je vrlo, vrlo velik.

To su najčešće virusi, virusne infekcije gornjeg dišnog puta popraćene povišenom tjelesnom temperaturom, koja može biti povišena od dva do sedam-osam dana, s kašljanjem, curenjem nosića, glavoboljom, bolovima u cijelom tijelu", kaže pedijatrica dr. Jadranka Petrović Schneider.

Ima tu i potvrđenih gripa.

Uz gripu, viroze i kozice, povećan je broj oboljelih od dječje gliste.

"S dječjim glistama u tom nam je trenutku bilo obuhvaćeno desetak vrtića. I po nekoliko vrtićkih skupina. Zaista se zna dogoditi da pola grupe izostane zbog iste bolesti, kako bih rekla, izmjenjuju se", kaže Mihaljević.

I podaci HZJZ-a pokazuju da prosinac 2022. bilježi porast oboljelih u odnosu na prijašnje godine.

Epidemiolozi ističu koja je dob najranjivija i zašto.

"Djeca su necijepljena, ta dob obolijeva kao i svaka druga, pogotovo kad su necijepljeni, imamo i veći udio te populacije", rekao je epidemiolog Tomislav Dijanić.

To iscrpljuje djecu, ali i roditelje.

"Kako po njemu vidim, dosta je iscrpljen, i onda opet nadođe kad nema temperaturu. Opet nadođe i onda je sto na sat, ali bude vam žao kad ne može biti s ekipom u vrtiću, kad ne funkcionira. I cijelo vrijeme ukrug, to je baš teško", kaže Moharoš.

Struka šalje apel roditeljima.

"Preporuka je da djeci daju tekućinu, čiste im nosić, da ih redovito svaki dan vode u šetnju, da im daju polivitaminsku hranu", kaže pedijatrica Petrović Schneider.

"Ako su djeca bolesna, neka ne idu u vrtić. To je ono osnovno, biti kod kuće, koliko god da je roditeljima teško, ali najgore je ako dijete bolesno ide u vrtić", kazao je Tomislav Dijanić.

Najgore za dijete, ali i ostalu djecu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju