Obavijesti Video Pretražite Navigacija
talibani napreduju

Hrvati čekaju evakuaciju iz Afganistana: "Situacija je prilično gadna i razvija se puno brže nego što je bilo tko očekivao"

Aktualno Galerija Kabul, evakuacija Hrvata - 1 Kabul, evakuacija Hrvata - 1 Foto: DNEVNIK.hr Siniša Majdak Siniša Majdak Foto: DNEVNIK.hr Kabul, evakuacija Hrvata - 2 Kabul, evakuacija Hrvata - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kabul, evakuacija Hrvata - 3 Kabul, evakuacija Hrvata - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Kabul, evakuacija Hrvata - 4 Galerija 1/7 >>
U Afganistanu se trenutačno nalaze 23 hrvatska državljana. Potvrdilo je to i Ministarstvo vanjskih poslova. Privatna poduzeća za koja rade na poslovima osiguranja, rade na evakuaciji, a s nekima je ekipa Dnevnika Nove TV stupila u kontakt. Evo što kažu iz prve ruke.

Dok talibani napreduju prema Kabulu 23 hrvatska državljana traže izlaz iz Afganistana. Riječ je uglavnom o ljudima angažiranim privatno na poslovima osiguranja. Jedan od njih javio nam se s informacijom da se Talibani nalaze 10-ak kilometara od glavnog grada. Zbog vlastite sigurnosti ne žele javno istupati. Oglasilo se i ministarstvo vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

"Navedene osobe, kao i članovi njihovih obitelji, nisu zatražile konzularnu pomoć hrvatske službe vanjskih poslova. Tvrtke koje su angažirale hrvatske državljane organiziraju repatrijaciju svojih zaposlenika. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja pratiti razvoj situacije u Afganistanu te stoji na raspolaganju hrvatskim državljanima za svu potrebnu pomoć", odgovorili su iz ministarstva.

Jedan od Hrvata iz Kabula vratio se u petak. Vjeruje i da će njegove kolege ubrzo stići. Aerodrom je, rekao nam je telefonski, otvoren za komercijalne letove, a problema pri povratku nije imao, izvjestio je reporter Ivan Čorkalo.

I Siniša Majdak dobro zna kako je tamo. Odradio je dvije misije kao dio hrvatskog kontigenta. Opasno je, prisjeća se, bilo i prije 11 godina dok je NATO kontrolirao zemlju, a sada je još gore. I on je radio na sličnim poslovima osiguranja poput 23 Hrvata koji su i dalje tamo

"Bave se svi na poslovima određenog osiguranja, imamo ljude koje rade na nadzornim kamerama ulascima u vojnu bazu, skenerima, imamo dosta momaka koji rade direktno na osiguranjima ljudi i objekata i svojih klijenata", rekao je Majdak.

Ono što je ostavio iza sebe, ne ulijeva mu optimizam.

"Situacija je prilično gadna i ide rapidno naprijed. Čak i brže nego što je bilo tko očekivao. Vladine snage se u principu se predaju i ostavljaju oružje ili prelaze na njihovu stranu, to je iz mog iskustva koliko smo da sada vidjeli. Ja sam se vratio prije mjesec dana i to su informacije koje sam imao dok sam bio tamo", rekao je bivši hrvatski vojnik.

Koje su šanse da talibani preuzmu Kabul, pitala ga je reporterka Dnevnika Nove TV.

"Meni se čini da su realne, ali mislim da neće biti krvoprolića prilikom ulaska u grad jer će grad jednostavno odustati", odgovorio je.

Bez obzira na tijek događaja, najvažnije je da se 23 preostala hrvatska državljana sigurno vrate svojim kućama.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene