Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Talibani napreduju

Predsjednik Afganistana pozvao na mobilizaciju oružanih snaga, oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo: "Tamo su naša 23 državljana"

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani pozvao je u subotu na dodatnu mobilizaciju oružanih snaga i naznačio kako su u tijeku "konzultacije" kako bi se brzo pronašlo političko rješenje koje jamči "mir i stabilnost" u Afganistanu.

"Dodatna mobilizacija naših sigurnosnih i obrambenih snaga naš je prioritet broj jedan i u tom smislu se poduzimaju ozbiljne mjere", rekao je Ghani u kratkom televizijskom obraćanju naciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premješten u samnicu Htio dokazati da je zemlja sigurna pa završio u zatvoru: Talibani uhitili austrijskog ekstremista (Ne)vidljive žene Afganistana: Ilustracija - 4 Gušenje prava Zastrašujući razmjeri zabrana ekstremista: "Policija za poroke i vrline tražila je od mene da pokrijem glave lutkama plastičnom vrećicom"

Nije aludirao na moguću ostavku, koju su neki zahtijevali, ali je precizirao da je započeo "konzultacije" unutar vlade, s političkim čelnicima i međunarodnim partnerima, kako bi se pronašlo "političko rješenje u kojem će se očuvati mir i stabilnost".

"Neću dopustiti da rat nametnut ljudima uzrokuje smrt nevinih ljudi, nestanak postignuća u posljednjih 20 godina, uništavanje javnih objekata i nastavak nestabilnosti", obećao je Ghani.

Talibani u Afganistanu u subotu su napredovali prema Kabulu i zauzeli ključni grad u blizini afganistanskog glavnog grada, dok američke snage pristižu u Kabul kako bi pomogle evakuaciju osoblja veleposlanstva i drugih civila.

Talibani su u svibnju pokrenuli ofenzivu nakon što su američke snage počele s konačnim povlačenjem iz te zemlje, što bi trebalo potrajati do 31. kolovoza.

Od tada su osvojili velik dio ruralnog područja zemlje, bez većeg otpora, a posljednjih dana u njihove ruke pali su u njihove ruke i neki urbani centri.

MVIEP: U Afganistanu su 23 državljana Hrvatske

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova s obzirom na stanje u Afganistanu priopćili su kako Ministarstvo prati situaciju u Afganistanu i razmjenjuje informacije sa zemljama partnerima.

"Prema trenutno raspoloživim informacijama, na području Afganistana boravi 23 državljana Republike Hrvatske. Navedene osobe, kao i članovi njihovih obitelji, nisu zatražile konzularnu pomoć hrvatske službe vanjskih poslova. Tvrtke koje su angažirale hrvatske državljane organiziraju repatrijaciju svojih zaposlenika. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja pratiti razvoj situacije u Afganistanu te stoji na raspolaganju hrvatskim državljanima za svu potrebnu pomoć", poručeno je iz Ministarstva. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene