Helikopter iznad američkog veleposlanstva u Kabulu
Helikopter iznad američkog veleposlanstva u Kabulu Foto: Afp

Nakon višednevnog napredovanja, talibani su u nedjelju ujutro počeli ulaziti u glavni grad Afganistana Kabul. Diplomatska predstavništva su evakuirana, a stanovništvo pokušava pobjeći. Pucnjave gotovo da i nema, a afganistanska policija i vojska, kao ni stanovnici, otpor ne pružaju.


Jedan od Hrvata koji radi na poslovima osiguranja u Afganistanu za DNEVNIK.hr rekao je kako su dijelovi glavnog grada u rukama talibana, a kvartovi u kojima se pretežno nalaze veleposlanstva i diplomatska predstavništva sablasno su prazni jer su zaposlenici evakuirani.

Vezani članci Aerodrom u Kabulu Nema miru u Kabulu: Otvara se zračna luka, žene prosvjeduju, a u slavljeničkoj pucnjavi stradali su civili Mimohod talibana u Kandaharu Novu afganistansku vladu vodit će suosnivač talibana: ''Pripreme su u posljednjoj fazi''

"Afganistanska policija i vojska se predaju, nastoje izvući živu glavu iako sudbina onih koji su 20-ak godina radili za NATO i SAD je zaista neizvjesna. U gradu ne rade bankomati", opisuje situaciju iz prve ruke. Dodaje kako grupa hrvatskih državljana u zelenoj zoni čekaju evakuaciju.

"Tu je njih petorica, a 11 njih koji rade za NATO je u njihovoj bazi. Jedan je otišao jutros preko New Delhija, ali nije dobio vizu i zapeo je tamo, no rekao je bolje zatvor u Indiji, nego talibani. Jedan je otišao preko Istanbula", kazao je naš izvor dodajući kako će Kabul definitivno potpuno pasti u ruke talibana.

"Kabul će pasti i to bez neke pretjerane borbe jer se ne čuju nikakva djelovanja. Pitanje je dana, odnosno sata“, rekao je za DNEVNIK.hr.

Što se tiče diplomata, rekao je kako su Amerikanci evakuirali sve ljude iz svoje ambasade te da su u zračnoj luci samo vojnici, među njima i hrvatski.

"To je trenutno najsigurnije mjesto u Kabulu. Ako se ne uspiju izvući, tražit će Vladin zrakoplov“, kazao je.

"U zračnoj luci je sve normalno, kao da se ništa ne događa"

Javio nam se još jedan Hrvat iz Kabula koji se trenutačno nalazi u NATO-ovoj bazi u vojnoj zračnoj luci. On je kazao kako zaposlenici vojne zračne luke normalno rade, kao da se ništa ne događa. 

"U gradu vlada gužva. Posvuda su zastoji u prometu, u gradu su navodno i demonstracije, samo ne znamo jesu li protiv talibana ili obratno, vjerojatno protiv talibana. Mi koji smo ovdje još ne znamo kako ćemo, vjerojatno ćemo na vojni aerodrom čekati let", rekao je. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju