Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznali patnje putujućeg naroda

FRANCUSKI PREDSJEDNIK PRIZNAO ODGOVORNOST "Stigao je i taj dan, istina se mora reći"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Francois Hollande priznao je u subotu "veliku odgovornost" Višijevskog režima za deportacije tisuća Roma u Drugom svjetskom ratu i u prvim mjesecima poratne vlade.

"Stigao je i taj dan, istina se mora reći", kazao je Hollande tijekom svog prvog posjeta koncentracijskom logoru za Rome u Montreuil-Bellayu u središnjoj Francuskoj.

Pročitajte i ovo Anesa Šabani - 1 Komentar zapalio fitilj Prst sudbine odveo je na krivi ulaz i odredio joj život: "Rekla sam si tad - nećeš nikad više čuti takvu rečenicu" Danijela Halilović Borba s predrasudama Sa 6 godina shvatila je da je drukčija, ali to je dugo skrivala od svih: "Opsovao mi je mater, ali nešto me drugo najviše zaboljelo"

"Francuska Republika priznaje patnje putujućeg naroda i priznaje da za to snosi veliku odgovornost", istaknuo je.

Romi su tijekom holokausta bili brutalno proganjani, zajedno sa židovima. Procjene o broju stradalih variraju između 220.000 do pola milijuna.

Između 6000 i 65000 Roma deportirano je u 31 logor u Francuskoj pod Višijevskim režimom, francuskom vladom pod nacističkom kontrolom nakon kapitulacije Francuske 1940.

Režim je pao u jeku savezničke invazije na Normandiju u lipnju 1944., a prijevremenu vladu osnovao je general Charles de Gaulle.

Najveći koncentracijski kamp za Rome bio je Montreuil-Bellay gdje je više od 2000 njih pritvoreno između studenoga 1941. i siječnja 1945. Smrtno je stradalo oko stotinu.

Kamp se koristio i za beskućnike iz grada Nantesa. Neki Romi ostali su u francuskim logorima do 1946.

Preživjeli i nasljednici žrtava bili su među 500 sudionika komemoracije, održane 70 godina nakon oslobođenja posljednjeg Roma.

"Jako nam je važno da smo dobili ovo priznanje. Ono se tiče tisuća i tisuća" članova romskih obitelji, rekao je Fernande Delage iz nevladine organizacije France Liberte Voyage.

"Sada je kasno, ali bolje ikad nego nikad", dodao je. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene