Obavijesti Video Pretražite Navigacija
analiza događaja

Hoće li se suočiti s posljedicama? Veliki skandal Viktora Orbana: "Premijer nije znao za to"

Viktor Orban u Europskom parlamentu (Foto: AFP)
Viktor Orban u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Viktor Orban u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Viktor Orban u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Foto: Afp Katalin Novák Katalin Novák Foto: Afp Demostracije protiv Katalin Novák - 1 Demostracije protiv Katalin Novák - 1 Foto: Afp Viktor Orban Viktor Orban Foto: Afp +5 Viktor Orban Galerija 1/10 >>
Mađarski predsjednik Viktor Orban suočava se s valom kritika o svojoj vladavini nakon što su dvije najpopularnije političarke morale podnijeti ostavku. Analitičari raspravljaju o tome hoće li to utjecati na izbore u Mađarskoj. Tom se temom bave The Guardian i BBC.

Mađarski predsjednik Viktor Orban suočava se s najvećom prijetnjom otkako se vratio na vlast 2010. godine. Mađarsku su potresle iznenadne ostavke dviju najpopularnijih i najuspješnijih žena u vladajućoj stranci, u kojoj inače snažno dominiraju muškarci.

Predsjednica Katalin Novak i bivša ministrica pravosuđa Judit Varga preuzele su odgovornost za odluku o pomilovanju Endrea K., bivšeg zamjenika ravnatelja državnog sirotišta. Endre K. zatvoren je jer je nagovarao djecu da povuku svoje svjedočenje protiv ravnatelja sirotišta zbog seksualnog zlostavljanja.

Mađarska predsjednica Katalin Novak podnijela je ostavku. U izvanrednom televizijskom obraćanju objavila je da se povlači s dužnosti nakon što je u javnost procurila informacija o pomilovanju muškarca osuđenog kao supočinitelja u seksualnom zlostavljanju djece.

Vijest o pomilovanju izazvala je bijes javnosti i niz prosvjeda na ulicama Budimpešte. Naposljetku je ponijela ostavku. 

Pokušavajući smanjiti političku štetu, Viktor Orban, čija stranka Fidesz u lipnju počinje kampanju za izbore za Europski parlament, u četvrtak je podnio parlamentu ustavni amandman prema kojem predsjednik države neće moći pomilovati počinitelje zločina protiv djece.

Obiteljske vrijednosti i problemi za Orbana

Iznenadne ostavke dviju najpopularnijih i najuspješnijih žena u vladajućoj stranci postale su velik problem za Vladu, koja se javno zalaže za zaštitu djece i tradicionalne obiteljske vrijednosti. 

Orbanova stranka to je postavila kao kamen temeljac svoje politike, a sada se ispostavilo da je stranka pala upravo na tom pitanju. Nakon odlaska dviju političarki postavlja se pitanje na koji način Orban vodi državu. Oporba je sve glasnija. 

Kritičari navode kako mađarski premijer provodi mnogo vremena putujući svijetom i gradeći od sebe međunarodni brend konzervativne osobe posvećene promicanju tradicionalnih vrijednosti, no da se u biti malo bavi ideologijom i umjesto toga gradi vladajući sustav koji je osmišljen kako bi obogatio mali unutarnji krug.

Kritičari navode i kako zapravo nikada nije došlo do nekog pravog objašnjenja za odluku o pomilovanju.

"Nepostojanje bilo kakvih ranijih smislenih pokušaja komunikacije i brzina u podnošenju ostavki pokazuju da vlada želi izbjeći bilo kakvo dublje razmatranje tog problema", kaže Zsuzsanna Végh, gostujuća suradnica u think tanku German Marshall Fund, kako prenosi britanski The Guardian.

Svjedočenje Vargina bivšeg supruga

Péter Magyar, Vargin bivši suprug i osoba blisko povezana s vlastima, dodatno je pridonio neredu javno optuživši visoke dužnosnike unutar strukture Fidesza da se skrivaju iza Nováka i Varge dok u sklopu režima rade samo u cilju vlastitog bogaćenja.

"Morao sam polako i konačno shvatiti da je sve ovo zapravo samo politički proizvod, uhljebljivanje koje služi samo za dvije svrhe - zataškavanje funkcioniranja tvornice moći i stjecanju enormnog bogatstva", napisao je on tijekom vikenda.

Viktor Orban u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Katalin Novák Foto: Afp

U intervjuu koji je postao senzacija u Mađarskoj s više od 800.000 pregleda na YouTubeu, Magyar je govorio o pritiscima i prijetnjama s kojima se navodno suočavao od državnih dužnosnika.

Magyarov insajderski izvještaj "potvrdio je kritike koje su iznosile mađarske organizacije civilnog društva, mediji i institucije Europske unije o tome kako je korupcija postala sustavna pod Orbánom, što je dovelo do ekstremnog bogaćenja njegovih bliskih suradnika", rekao je Sándor Léderer, direktor K-Monitora, nevladine organizacije koja se bori protiv korupcije i promiče transparentnost u Mađarskoj.

Viktor Orban u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Demostracije protiv Katalin Novák - 1 Foto: Afp

Za mađarske oporbene stranke, koje su se posljednjih godina borile da se nekako uguraju u Orbánovu administraciju, skandal nudi rijetku priliku, ali i popriličan izazov.

Jedan oporbeni političar rekao je da važna pitanja uključuju ono postoji li doista stvarni raskol u Fideszovoj eliti ili se radi samo o osobnoj osveti. Također je nejasno, ističe, može li to pitanje doprijeti do apatičnih ili neodlučnih birača izvan oporbene baze.

Orbán, koji je na vlasti već duže od desetljeća, još uvijek ima jaku poziciju, analiziraju i The Guardian i BBC.

Analize navode kako nije jasno koliko će detalji ovog skandala doprijeti do ušiju Orbánove glasačke baze i hoće li slučaj utjecati na njihova stajališta.

Pročitajte i ovo Crveno more - 4 ANALIZA IVANA ODRČIĆA Opasnost na pomolu: Ovo je sjeme za novi rast cijena, ali i za novu radikalizaciju Europe

Istraživanje agencije za ispitivanje javnog mnijenja Medián u siječnju pokazalo je da Fidesz ima 32 posto podrške birača, dok su sve oporbene stranke zabilježile porazne jednoznamenkaste brojke.

"Premijer se neće suočiti s izravnim posljedicama", ističe Zsuzsanna Végh, gostujuća suradnica u think tanku German Marshall Fund.

Ipak, dodaje da kritike i optužbe koje je iznio Magyar "otkrivaju neke unutarnje linije podjela u Fideszu, sugerirajući postojanje skupine koja je kritična prema oligarhijskim i osobnim interesima koje pokreće unutarnji krug oko premijera".

Dok se približavaju lokalni i europski parlamentarni izbori, smatra Végh, to je svakako neugodno za Fidesz.

Orbán je uglavnom bio odsutan tijekom cijele krize te je prepustio Novák i Vargi da preuzmu krivnju. Visoki mađarski dužnosnik umanjuje utjecaj političkih turbulencija - prema njegovim riječima, Magyar nije važan igrač u ovoj igri, prenosi Guardian.

"Mislim da je premijer izolirao problem i ograničio štetu koju je prouzročila predsjednica", dodaje, ali kaže kako je sigurno da je Novák napravila veliku pogrešku. "Premijer nije znao za to", tvrdi dužnosnik. Oporba pak to želi iskoristiti, no pitanje je ima li snage. 

"Ako sadašnja oporba ne može iskoristiti ovakvu priliku, onda dolazi u pitanje sam njezin legitimitet i razlog postojanja u ovom obliku", izjavio je o ovoj temi jedan oporbeni političar koji je želio ostati anoniman..

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene