Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zemljina rotacija zaista usporava zbog prisustva Mjeseca - svake godine Mjesec dobiva malo energije od Zemlje i "pomakne" se malo dalje. Taj je pomak nevidljiv ljudskom oku, ali se ipak može izmjeriti.


Udaljenost Mjeseca od Zemlje mjeri se eksperimentom koji se naziva Lunar Laser Ranging. Naime, astronauti misija Apollo 11, 14 i 15 na Mjesecu su ostavili LRRR (Lunar Ranging Retro-Reflector), tj. uređaj za mjerenje udaljenosti Mjeseca od Zemlje.

Vezani članci Super Mjesec (Foto: AFP) Prvi i jedni put u 2017.: Stiže nam jedan od najfotogeničnijih prizora na nebu Promjene Zemlje iz svemira (Screenshots: NASA) Naš ''živ planet'' snimljen iz svemira: Ovako se mijenjao posljednjih 20 godina

Znanstvenici tako lasersku zraku šalju LRRR-u, a ona se vrati za oko 2,5 sekunde. Toliko joj je, naime, potrebno za put do Mjeseca i natrag. Rezultati eksperimenta pokazali su kako se Mjesec godišnje udaljava 38 milimetara.

Udaljavanje Mjeseca od Zemlje i usporavanje Zemljine rotacije imaju vrlo mali utjecaj - usporavanje Zemljine rotacije u posljednjih 100 godine procjenjuje se na oko 1,4 milisekunde. Po tome se može zaključiti da Zemlja svakih 100 godina uspori za 0,0014 sekundi, piše Forbes.

Druga metoda za procjenu usporavanja Zemlje koristi povijesne podatke o solarnim eklipsama (pomrčinama Sunca) uz pomoć kojih se došlo do zaključka kolikom se brzinom Zemlja rotirala u prošlosti. Prema toj metodi Zemlja svako stoljeće uspori 2,5 milisekunde

Ako se uzme prosječna vrijednost ove dvije metode, Zemlja svakih 100 godina uspori za 0,002 sekunde.

Na osnovu ovih referenci nije teško izračunati da će trebati 25.000 godina da se Zemljinu danu doda pola sekunde, tj. 50.000 godina za jednu cijelu sekundu. A da se dan produlji na 25 sati trebat će - 180 milijuna godina.

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju