Eksplozija je tek dio najgoreg scenarija - u blizini zadnje lokacije na kojoj je probila lava nalazi se geotermalna elektrana, a ako lava ođe u kontakt s kemikalijama doći će do velikih eksplozija.

Galerija


Stotine stanovnika Havaja već su morale biti evakuirane iz svojih domova zbog erupcije vulkana Kilauea, koja traje već danima, a osim lave, prijete im i otrovni plinovi koji izlaze iz zemlje.

Vezani članci Otok Sveti Vincent prekriven pepelom - 1 VIDEO Otok Sveti Vincent prekriven pepelom nakon erupcije vulkana Erupcija vulkana La Soufriere 04 Eruptirao vulkan na Karibima, premijer naredio evakuaciju stanovnika

Znanstvenici upozoravaju da bi se erupcija mogla dodatno pojačati, jer se trenutno razina lave u glavnom krateru spušta, što znači da se sam vulkan doslovno može "začepiti" pa bi potom mogla uslijediti golema eksplozija, javlja Sky News.

Geofizičarka Američkog geološkog instituta Ingrid Johanson rekla je kako je topljenje stijena otvorilo prostor za lavu pod zemljom, što je smanjilo visinu "jezera" lave u krateru. "Kako razina jezera lave pada ispod one podzemnih voda, voda bi se mogla početi zagrijavati i stvoriti paru, rekao je znanstvenik Donald Swanson. "Ako dođe do velikog pritiska, sve može naposljetku završiti u eksploziji", kaže Swanson.

No, eksplozija je tek dio najgoreg scenarija - u blizini zadnje lokacije na kojoj je probila lava nalazi se geotermalna elektrana, a ako lava ođe u kontakt s kemikalijama doći će do velikih eksplozija, piše Independent. Stoga su vlasti pokrenule hitnu akciju premještanja desetaka tisuća litara zapaljivih kemikalija iz elektrane.

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu i jedan od pet na otoku. Početku erupcije prethodio je potres magnitude 5 stupnjeva, nakon kojeg se zaredao niz novih potresa. Jedan od njih bio je magnitude 6,9, najjači na Havajima od 1975.