Najmanje je 26 domova uništeno nakon što se desetak pukotina otvorilo u zemlji kao posljedica vulkanskih aktivnosti na havajskom Velikom otoku, objavile su lokalne vlasti.

Galerija


Nedavna erupcija vulkana Kilauea koji je izbacivao lavu u blizini naseljenog dijela otoka prisilila je na evakuaciju više od 1500 ljudi.

Vezani članci Erupcija vulkana i rijeke lave na Havajima (Foto: Arhiva/AFP) - 3 Kaos na Havajima zbog erupcije vulkana: Rastu tenzije među stanovništvom, snimljena i pucnjava Slika nije dostupna VIDEO Lava pretvorila jezero u kipući lonac

Do erupcije, tijekom koje je vulkan izbacivao lavu nekoliko stotina metara uvis, došlo je nakon urušavanja kratera na istočnom dijelu vulkana i brojnih potresa koji su se zbili u manje od 24 sata.

Stotine ljudi iz područja u blizini vulkana smješteno je u improviziranim skloništima, dok su stotine drugih zaklon potražile kod rodbine i prijatelja.

Brojni potresi koji su pratili erupciju svoj su vrhunac imali u petak s nekoliko jakih udara, od kojih je jedan bio jakosti 6,9 te se osjetio i na otoku Oahuu, na kojem se nalazi i najpopularniji havajski grad Honolulu.

Na otoku Big Island na snazi je izvanredno stanje, a više lokalnih cesta razrušeno je ili blokirano kamenjem. (Hina)

Otvorila se zemlja na Havajima: Vulkan Kilaeua i dalje prijeti kućama, do sada uništeno 26 domova (Screenshot Reuters/Paradise Helicopters)