Najmanje je 26 domova uništeno nakon što se desetak pukotina otvorilo u zemlji kao posljedica vulkanskih aktivnosti na havajskom Velikom otoku, objavile su lokalne vlasti.

Galerija


Nedavna erupcija vulkana Kilauea koji je izbacivao lavu u blizini naseljenog dijela otoka prisilila je na evakuaciju više od 1500 ljudi.

Do erupcije, tijekom koje je vulkan izbacivao lavu nekoliko stotina metara uvis, došlo je nakon urušavanja kratera na istočnom dijelu vulkana i brojnih potresa koji su se zbili u manje od 24 sata.

Stotine ljudi iz područja u blizini vulkana smješteno je u improviziranim skloništima, dok su stotine drugih zaklon potražile kod rodbine i prijatelja.

Brojni potresi koji su pratili erupciju svoj su vrhunac imali u petak s nekoliko jakih udara, od kojih je jedan bio jakosti 6,9 te se osjetio i na otoku Oahuu, na kojem se nalazi i najpopularniji havajski grad Honolulu.

Na otoku Big Island na snazi je izvanredno stanje, a više lokalnih cesta razrušeno je ili blokirano kamenjem. (Hina)

Otvorila se zemlja na Havajima: Vulkan Kilaeua i dalje prijeti kućama, do sada uništeno 26 domova (Screenshot Reuters/Paradise Helicopters)