Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz Irana

Hamneijev savjetnik poručio: "Teheran je sposoban napraviti nuklearnu bombu"

Ali Hamenei
Ali Hamenei Foto: KHAMENEI.IR / AFP
Teheran je tehnički u mogućnosti napraviti nuklearnu bombu, ali tek mora odlučiti hoće li je napraviti, rekao je Al Jazeeri viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe Alija Hameneija u nedjelju.

"Za nekoliko dana bit ćemo u mogućnosti obogatiti uranij do 60 posto i jednostavno možemo proizvesti 90 posto obogaćenog uranija. Iran ima tehničke mogućnosti da proizvede nuklearnu bombu, no Iran nije odlučio napraviti bombu", rekao je Kamal Harazi.

Godine 2018. bivši američki predsjednik Donald Trump povukao se iz nuklearnog sporazuma s Teheranom i svjetskim silama iz 2015. godine, prema kojemu je Iran obuzdao svoj rad na obogaćivanju uranija, što je potencijalni put do nuklearnog oružja, u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Oko godinu dana nakon Trumpove politike "maksimalnog pritiska" na Iran, Teheran je počeo kršiti ograničenja koja su dogovorena nuklearnim paktom.

Iran je dugo nijekao da želi proizvesti nuklearno oružje, rekavši da obogaćuje uranij samo za civilne energetske potrebe te da će prestati kršiti međunarodni sporazum ako SAD ukine sankcije i vrati se u sporazum.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin STRATEŠKA META Putinov saveznik: "Uništit ćemo cijelu skupinu neprijateljskih svemirskih satelita..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ANALIZA RUSKIH PRIJETNJI Je li nuklearni rat zaista moguć? Stručnjak poručuje: "Jedan od mitova koji se protežu još od početka rata jest da se može zviznuti jedna mala pa nikom ništa..."

Neizravni pregovori između Irana i administracije predsjednika Joea Bidena, kojima je cilj da se i Washington i Teheran vrate poštivanju nuklearnog sporazuma, u zastoju su od ožujka.

Harazi je rekao da Teheran nikad neće pregovarati o svom raketnom programu i regionalnoj politici, kao što zahtijeva Zapad i njegovi saveznici na Bliskom istoku.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene