Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prelio se sukob

Sastavljene od Rusa, bore se na strani Ukrajinaca: Sve o skupinama koje postaju Putinova noćna mora

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nekoliko bespilotnih letjelica napalo je rusku graničnu regiju Belgorod tijekom noći, dan nakon što se naoružana skupina infiltrirala u to područje iz Ukrajine. Ruski guverner izvijestio je da je stanovništvo evakuirano i da se sve kuće pretražuju ne bi li se našli saboteri.

Guverner ruske Belgorodske oblasti u utorak je rekao da je u tijeku protuteroristička operacija u regiji te da Ministarstvo obrane i sigurnosne službe i dalje čiste teritorij na granici s Ukrajinom.

"Što se tiče situacije u okrugu Grajvoron, čišćenje teritorija koje provodi Ministarstvo obrane zajedno sa sigurnosnim službama i dalje traje. Apeliram na građane distrikta Grajvoron koji su privremeno napustili svoje domove da povratak još uvijek nije moguć", napisao je na Telegramu.

Jedna je žena poginula tijekom evakuacije u ponedjeljak, dok su dvije osobe ranjene, no ruske snage sigurnosti nisu mogle doprijeti do njih. Kyiv Independent nije mogao neovisno provjeriti te informacije.

Ukrajinski medij Hromadske citirao je ukrajinsku vojnu obavještajnu službu, koja je rekla da su za napad odgovorne dvije oružane ruske oporbene skupine, Legija Sloboda Rusije i Ruski dobrovoljački korpus, koje se sastoje od ruskih državljana.

Vojni veteran upućen u ruske diverzantske skupine objasnio je koja je razlika između njih. "Da okarakteriziramo te dvije skupine, Ruski dobrovoljački korpus militantniji je, desnije orijentiran i spreman na veće rizike. Legija Sloboda Rusije umjerenija je, a politička misao oblikovana im je Ilijom Ponomarevom (rusko-ukrajinski političar). Vojni ogranak bio im je prisutan u Bahmutu, ali nisu sudjelovali u puno borbi", rečeno je.

Pročitajte i ovo Slobodna ruska legija Diverzantska skupina VIDEO Rusi napali Ruse u pograničnoj regiji! "Napad se dogodio usred bijela dana, uz puno jače naoružanje"

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je predsjednik Vladimir Putin obaviješten i da je u tijeku rad na istjerivanju sabotera, izvijestila je državna novinska agencija RIA Novosti.

Tijekom noći regiju je napalo nekoliko bespilotnih letjelica. Dronovi su pogodili nekoliko stambenih i zgradu vlade, ali lokalni dužnosnici izvijestili su da nije bilo ozlijeđenih stanovnika.

Pročitajte i ovo Kružni rovovi kod Rivnopila Očekuju protunapad FOTO Satelitske snimke razotkrile rusku obranu: Pogledajte koje su ključne točke na okupiranim područjima

Riječ je o drugom danu napetosti u pograničnoj regiji nakon što su jučer proturežimski partizanski odredi upali na područje i odmah preuzeli odgovornost za napade. Diverzanti navodno protiv regularne ruske vojske vode borbe na čak trima lokacijama.

Kanal Baza na Telegramu, povezan s ruskim sigurnosnim službama, rekao je da postoje naznake o borbama u trima mjestima uzduž glavne ceste prema unutrašnjosti Rusije. Kanal Open Belgorod na Telegramu rekao je da je za nekoliko sela opskrba električnom energijom i vodom prekinuta.

Legija Slobode Rusije na Twitteru je napisala da je potpuno oslobodila pogranično selo Kozinku. Dodali su da su druge jedinice doprle do okružnog centra Grajvorona, koji je nešto istočnije.

Ukrajinska vojna obavještajna služba objavila je da oružanu operaciju u ruskoj regiji Belgorod u ponedjeljak vode "oporbeno nastrojeni ruski građani" iz dviju paravojnih skupina i poručila da pozdravljaju takve akcije. Savjetnik ukrajinskog predsjednika na društvenoj mreži Twitter napisao je da Kijev promatra situaciju, no da nema ništa s njom. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene