Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju protunapad

FOTO Satelitske snimke razotkrile rusku obranu: Pogledajte koje su ključne točke na okupiranim područjima

Kružni rovovi kod Rivnopila
Kružni rovovi kod Rivnopila Foto: BBC
Odmaralište na plaži prepuno utvrda, glavna cesta obrubljena protutenkovskim jarcima – satelitska analiza otkrila je neke od opsežnih obrambenih sustava koje je izgradila Rusija dok se priprema za veliki ukrajinski protunapad.

Nakon nekoliko mjeseci pat-pozicije u Ukrajini očekivana ruska ofenziva vjerojatno će biti ključni za test ukrajinsku obranu. Analizom stotina satelitskih snimki BBC je ustanovio gdje su na jugu Ukrajine izgrađeni rovovi i drugi tipovi utvrda.

Radi se o četiri lokacije koje pružaju uvid o tome kakav protunapad Rusi očekuju i s čim bi se ukrajinska vojska mogla suočiti.

1. Zapadna obala Krima

Iako je danas poznatiji zbog ruske aneksije 2014. godine, Krim je prije toga bio odmaralište poznato po svojim plažama. Danas je obala duga 25 kilometara prepuna obrambenih struktura koje su postavile ruske trupe.

Uz obalu su postavljeni ''zmajevi zubi'', betonski blokovi u obliku piramide dizajnirani da zapriječe put tenkovima i drugim vojnim vozilima. Iza njih je linija rovova, a uzduž rovova može se uočiti i nekoliko bunkera.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Moskva razvija nezaustavljivo oružje iduće generacije: Ukrajina ima sustav koji će ga uništiti?

Neki vojni stručnjaci smatraju da se radi o mjeri predostrožnosti, a ne znaju da Rusija očekuje napad s mora s obzirom na to da Ukrajina nije velika morska sila.

"Utvrde su vjerojatno postavljene da bi odvratile bilo kakvu ukrajinsku operaciju kojom bi se Krim napao s mora, a ne s kopna", rekla je obavještajna analitičarka Layla Guest.

2. Tokmak

Mali ukrajinski grad Tokmak nalazi se na ključnoj jugoistočnoj ruti koju bi Ukrajinci mogli iskoristiti da odsjeku Krim od drugih teritorija koje kontrolira Rusija.

Bilo je izvješća prema kojima su ukrajinski civili iseljeni da bi se spomenuti grad pretvorio u vojnu utvrdu koja bi Rusima omogućila pristup zalihama i bazu u koju bi se mogli povući.

Na satelitskim snimkama vidi se da je sjeverno od Tokmaka, smjera iz kojeg bi Ukrajinci morali napasti, iskopana mreža rovova. Osim toga, na snimkama se jasno vide tri sloja obrane, kao i protutenkovski jarak dubok dva i pol metra. Vjeruje se da bi Ukrajinci tijekom napada nabasali i na mine.

3. Autocesta E105

Duž 35 kilometara autoceste E105 proteže se linija protutenkovskih jaraka i rovova. Ta je cesta od strateške važnosti jer povezuje Melitopolj, ukrajinski grad pod kontrolom Rusa na jugu Ukrajine, sa sjevernim gradom Harkivom te kontrola nad njom omogućava lako kretanje trupa.

Pročitajte i ovo Ilustracija rat u Ukrajini Zelenski dao obećanje: Ukrajina neće koristiti F-16 na ruskom teritoriju

Ako Ukrajinci pokušaju zauzeti autocestu, Rusi će najvjerojatnije odgovoriti s teškom artiljerijom.

"Rusi su zabrinuti zbog nedavno organiziranih ukrajinskih oklopnih jedinica. Ako one dođu na glavnu cestu, moći će se brzo kretati. Cilj je ruske obrane gurnuti ih s cesta i tako ih usporiti", rekao je Mark Cancian iz Centra za strateške i međunarodne studije

4. Rivnopil, selo sjeverno od Mariupolja

Mariupolj ima strateški položaj između teritorija pod ruskom okupacijom na istoku i Krima na jugu. Taj je grad postao simbol otpora invaziji nakon što je grupa boraca mjesecima odbijala napade dok je grad bio pod opsadom.

Očekuje se da će ga Ukrajina ponovo pokušati zauzeti, a na satelitskim se snimkama vidi niz kružnih rovova koji se nalaze blizu malog sela Rivnopil oko 55 kilometara sjeverno od Mariupolja.

Kružni rovovi kod Rivnopila Kružni rovovi kod Rivnopila (Foto: BBC)

Oni vojnicima omogućuju da se zaklone i pomaknu topništvo tako da može gađati u bilo kojem smjeru, što pokazuje da se Rusija priprema za obranu područja otvorenog tla koje nema prirodne zaštite poput rijeka ili brda.

Pročitajte i ovo Bitka za Bahmut Žestoke borbe Prigožin tvrdi da samo što nisu osvojili Bahmut, Ukrajinci poručju: "Žestoke borbe i dalje traju"

Mnogi su analitičari istaknuli da i Ukrajinci imaju pristup istim satelitskim snimaka te da bi mogli zaobići mnoge obrambene strukture.

"Rusi će stoga vjerojatno ukrajinske snage pokušati usmjeriti određenim rutama koje su gusto minirane i koje je rusko topništvo unaprijed naciljalo", kaže Alexander Lord iz strateške savjetodavne tvrtke Sibylline Ltd.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene