Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivi razlozi

GUMICE ZA BRISANJE SU 'ĐAVOLJI INSTRUMENT' Znanstvenici traže zabranu njihovog korištenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kognitivni znanstvenici (znanstvenici koji proučavaju pamćenje) predlažu da se gumice za brisanje tragova olovke zabrane za upotrebu u školama.

Profesor sa Sveučilišta Kings College u Londonu, Guy Claxton, pokrenuo je lavinu komentara i rasprava nakon što je kazao da je gumica za brisanje 'đavolji instrument'.

Pročitajte i ovo Svijeće i cvijeće za poginule u pucanjavi u školi Poznat motiv Otkriveno zašto je 12-godišnjak u Finskoj pucao na djecu iz razreda Školski pribor - 3 UDAR NA DŽEP RODITELJA Nova školska godina: Provjerili smo što je sve poskupjelo, cijena jedne važne stvari skočila čak 300 posto

U nekim je školama korektivna tekućina, poznata kao 'korektor' već zabranjena, nakon što se otkrilo da su učenici udisali njegove oštre mirise imitirajući drogiranje.

Nakon dva desetljeća zapuštenosti: Lijepa priča s juga Hrvatske

Slična sudbina, no ne zbog istog razloga, mogla bi snaći i gumicu za brisanje. Kognitivni znanstvenik kazao je da školska gumica potiče 'kulturu srama', jer nas potiče da obrišemo ono u čemu smo pogriješili i navodi nas na razmišljanje kako griješiti nije normalno ni poželjno.

Profesor Claxton slaže se sa znanstvenicima te navodi da je bolje prihvatiti pogrešku jer je upravo to ono što će nam se dogoditi u stvarnom svijetu, piše BBC.

"Smatram da bi zbrana upotrebe gumice za brisanje bila suluda, previše drakonska", rekao je John Coe, glasnogovornik britanskog Nacionalnog udruženja za osnovnoškolsko obrazovanje.

"Također mislim da korištenje gumice za brisanje u nekim slučajevima ne bi trebalo biti dozvoljeno. Da ja predajem na satu matematike, želio bi vidjeti kako su učenici došli do rezultata i u čemu su na tom putu pogriješili kako bi im mogao objasniti zbog čega se neki koraci u rješavanju matematičkih zadataka ne provode u svim tipovim istih", rekao je Coe te dodao da učitelji i profesori trebaju biti svjesni pogrešaka koje rade učenici kako bi im lakše objasnili u čemu griješe.

Profesor Claxton ističe da dopuštajući djeci da 'obrišu' svoje pogreške ih ne pripremamo za stvarni svijet u kojem se pogreške događaju svakodnevno.

Iako bi zabranjivanje korištenja gumice za brisanje pomoglo djeci u odrastanju, mnogi se pitaju do čega će to dovesti. Kako se sve više nastave odvija preko računala, pitanje je hoćemo li i s tipkovnice maknuti tipku 'delete' (obriši)?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene