Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva devastacija...

Uz razorne požare, Australija se sada bori i s - poplavama: Zatvorene autoceste, vlasti poslale važno upozorenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velike grmljavine i jake kiše zahvatile su rano u subotu dijelove istočne obale Australije te su zbog poplava zatvorene neke glavne ceste, no i dalje traju borbe s gotovo 100 požara u tim dijelovima zemlje, jer su neka pogođena područja ostala bez kiše.

Države Victoria, Novi Južni Wales i Queensland, pogođene velikim požarima u kojima je do sada poginulo 29 ljudi, uništeno više od 2.500 domova i spaljeno milijuni hektara zemlje, sada se bore i s jakim kišama i poplavama.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija od Australije Europska vojna sila nabavlja više od 100 oklopnih vozila

U Queenslandu su rano u subotu bile zatvorene glavne autoceste zbog jakih kiša koje Australija nije vidjela mjesecima, a u dijelovima Novog Južnog Walesa nakon olujne noći nestalo je i struje.

"Kiše nisu više tako obilne i intenzivne, ali su pljuskovi i grmljavina još mogući tijekom vikenda", objavio je u subotu Meteorološki ured u Queenslandu, uz poruku ljudima da se paze na cestama te da ako su poplavljene zaborave na put.

Od iznimno jake kiše tijekom noći u dijelovima juga Queenslanda neka su stambena područja poplavljena, a mnogi parkovi i turističke atrakcije zatvoreni, no bez još prijavljene veće štete.

Vatrogasne službe Novog Južnog Walesa o kiši su na Twitteru naveli kako vjeruju da će pomoći u kontroli 75 požara koji gore u državi, od kojih je 25 još uvijek jakih, kao i da ima područja s požarima koja su prošla i bez kiše.

Koala se raduje kiši

U državi Victoria ovog je tjedna već bilo jakih oluja i kiša koje su pomogle u gašenju požara, ali i stvaranju gustog nezdravog dima u zraku, što bi, ako se nastavi i u subotu, moglo utjecati i na održavanje posljednjeg kola kvalifikacijskih utakmica Australian Opena.

U Victoriji je u subotu gorjelo više desetina požara, ali je naredba za evakuaciju zbog požara u planinskom dijelu ukinuta.

Novozelandske obrambene snage priopćile su u petak da u Australiju šalju više pojačanja, uključujući i s Fidžija, koji će se pridružiti kontingentima i specijalcima koje su već poslale i druge zemlje, poput Japana i SAD-a. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene