Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BROJNI INCIDENTI U SUSJEDSTVU

Grlić Radman zabrinut:"U BiH imamo eskalaciju političkih sukoba"

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog razvoja situacije u Bosni i Hercegovini, gdje umjesto postizanja dogovora o izbornoj reformi rastu politički sukobi.

"Posebno smo zabrinuti zbog razvoja političke situacije u BiH. Umjesto postizanja ključnog konsenzusa o izbornoj reformi, imamo eskalaciju političkih sukoba i paralizu institucija”, izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman u Luxembourgu gdje sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Pročitajte i ovo Zastave Europske unije ESKALACIJA KRIZE Veleposlanici u BiH na hitnom sastanku: Unija neće tolerirati secesionističke korake

On je ponovio da je ravnopravnost triju konstitutivnih naroda ključna za funkcionalnost zemlje, stabilnost i put prema EU-u.

Vijeće za vanjske poslove usvojilo je zaključke o operaciji EUFOR Althea u BiH, u kojem se ponavlja “predanost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”.

Vijeće i duboko žali zbog dugotrajne političke krize u toj zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija, potiče sve političke vođe da se suzdrže od provokativne i razdorne retorike i djelovanja, uključujući dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NE PRESTAJE S PROVOKACIJAMA Dodik najavio nove planove za odvajanje Republike Srpske iz BiH: "Nećemo se povući pred prijetnjama i sankcijama"

Ministar Grlić Radman je izrazio zabrinutost i zbog nedavnih incidenata u Crnoj Gori i na granici Srbije i Kosova.

Ministri vanjskih poslova raspravljaju danas u Luxembourgu o pristupu EU-a prema području Zaljeva, odnosima sa zemljama Istočnog partnerstva i o stanju Etiopiji i Nikaragvi.

Od aktualnih pitanja na dnevnom redu su i Afganistan, Tunis, zapadni Balkan, klimatska diplomacija.

Iako službeno nije na dnevnom redu sastanka, ministri će sigurno baviti pitanjem instrumentalizacije migranata u Bjelorusiji. Tisuće migranata iz Iraka i Turske doputovalo je zrakoplovom u Bjelorusiju odakle ih režim Aleksandra Lukašenka upućuje na granicu s Poljskom, Litvom i Latvijom.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je zatražio sankcije protiv zrakoplovnih tvrtki koje iznajmljuju svoje zrakoplove bjeloruskoj kompaniji i koja ih koristi za prijevoz migranata.

“Trebamo uvesti sankcije protiv zrakoplovnih tvrtki koje zarađuju novac dovodeći izbjeglice u Njemačku i druge europske zemlje”, izjavio je Maas po dolasku na sastanak.

Međutim, zrakoplovne tvrtke koje iznajmljuju zrakoplove tome se protive i tvrde da imaju zaključene ugovore s bjeloruskom kompanijom Belavia koje ne mogu kršiti.

Razumijevanje za njihovo stajalište pokazuje Irska, koja se zauzima za jačanje sankcija protiv bjeloruskog režima, ali nije sigurna da su sankcije protiv zrakoplovnih kompanija provedive.

“Irska jest za povećanje pritiska i sankcije protiv bjeloruskog režima, ali mi također moramo osigurati da to bude praktično i izvedivo”, rekao je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene