Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grčka obećava

'Učinit ćemo sve!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka vlada obećala je da će "učiniti sve što može" kako bi idući tjedan postigla dogovor s međunarodnim kreditorima, oraspoloživši investitore u vrijeme kada su dvije strane u petak počele tehničke razgovore o sporazumu.

Strah od financijskog kaosa ranije je natjerao štediše na povlačenje uloga u grčkim bankama. Bankarski izvori kažu da je upravo to razlog što je Europska središnja banka (ECB) u četvrtak osigurala više više novca grčkim bankama, nakon teških razgovora ministara eurozone u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja"

Grčka tržišta snažno su porasla nakon što je novi premijer Aleksis Cipras pristao da njegovi suradnici sjednu za stol s dužnosnicima EU-a MMF-a i ECB-a, poznatima kao trojka.

Ipak, nizozemski ministar financija, koji će predsjedati sastankom u ponedjeljak, ublažava nadanja u postizanje brzoga rješenja. "I dalje sam vrlo pesimističan", rekao je Jeroen Dijsselbloem.

Očekivanja Grka od nove vlade previsoka su, dodao je. "Ali mogućnosti, uzimajući u obzir stanje njihova gospodarstva, vrlo su ograničene. Prema tome, potrebne su velike prilagodbe i ne znam možemo li ih postići u ponedjeljak", istaknuo je.

Ciprasov glasnogovornik Gabriel Sakellaridis ipak ističe: "Učinit ćemo sve što možemo da bi u ponedjeljak postigli sporazum".

Ministri financija eurozone nisu se u srijedu mogli dogovoriti čak ni o zajedničkoj izjavi o tome kako nastaviti financiranje Grčke nakon isteka postojećeg trogodišnjeg programa pomoći krajem veljače.

Cipras želi novi paket, oslobođen nepopularnih, teških uvjeta. No, Njemačka koju čvrsto podupire 17 ostalih članica eurozone, ustraje u tome da njegova vlada produži postojeći aranžman za nekoliko mjeseci, dok ne razvije novu strategiju ako to hoće.

Glasnogovornik Sakellaridis također je rekao da neće biti katastrofa ako ministri financija u ponedjeljak u Bruxellesu ne dođu do rješenja. To stajalište ne dijele u potpunosti u ostalim europskim prijestolnicama, osobitu u Berlinu i Helsinkiju gdje svaki dogovor s Grcima moraju ratificirati nacionalni parlamenti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene