Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Aleksis Cipras je u razgovoru s poslovnom zajednicom najavio da je vlada u posljednjoj fazi pregovora pred postizanjem sporazuma.


Grčki ministar financija Janis Varufakis izjavio je da sporazum o grčkom dugu s međunarodnim kreditorima očekuje tijekom sljedećeg tjedna, javlja u utorak BBC i podsjeća da grčkoj vladi ponestaje novca, a do 5. lipnja bi Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) trebala isplatiti 1,5 milijardi eura.

Vezani članci Slika nije dostupna Cipras: Grčka će ostati u eurozoni Slika nije dostupna Merkel, Hollande i Cipras dogovorili intenziviranje pregovora

"Sporazum s vjerovnicima je vrlo blizu", kazao je Varufakis i zanijekao glasine da bi zemlja mogla napustiti eurozonu. "Nema nikakve druge valute na našem radaru", dodao je Varufakis.

I premijer Aleksis Cipras je u razgovoru s poslovnom zajednicom najavio da je vlada u posljednjoj fazi pregovora pred postizanjem sporazuma. Grčka s MMF-om i EU-om pregovara o gospodarskim reformama koje se moraju provesti prije nego vjerovnici isplate 7,2 milijarde eura vrijednu tranšu kredita iz paketa pomoći čija je ukupna vrednost 240 milijardi eura.

Grčka signalizira da je spremna na ustupke

Prošli je tjedan vlada ispraznila rezerve MMF-a kako bi platila 750 milijuna eura kamata duga na postojeće zajmove.

Plan hitnog financiranja u vrijednosti pet milijarda eura u zamjenu za ograničene grčke fiskalne reforme, koji predlaže Europska komisija, nije potpuno opovrgnut, no glasnogovornica Europske komisije tvrdi da nema saznanja o navodnom prijedlogu Jean-Claudea Junckera.

Europski povjerenik za gospodarske poslove Pierre Moscovici u Berlinu se požalio da je grčka "lijeva vlada više zainteresirana da kaže što ne želi zadržati u programu, nego da predloži alternative".

Premijer Cipras bi trebao sudjelovati na EU-ovom summitu Istočnog partnerstva u Rigi, gdje će Grčka najvjerojatnije biti jedna od glavnih tema. Varufakis ponavlja da je sporazum uistinu blizu, ali je istaknuo da će odbaciti svaki "neodrživ" kompromis.

"Uvjeravam vas da ukoliko se suočimo s dilemom između isplate kreditora koji odbija s nama potpisati sporazum i umirovljenika, mi ćemo platiti umirovljeniku (...) no nadam se da ćemo moći isplatiti oboje", kazao je Varufakis. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook