Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor pod svaku cijenu

Grčka signalizira da je spremna na ustupke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka vlada signalizirala je u četvrtak da je spremna na dosad najveće ustupke u razgovorima s financijerima, ali pokušala je i svoje ljevičarske pristaše uvjeriti da ne odustaje od svojih načela koja se protive mjerama štednje.

Tri mjeseca stara vlada premijera Aleksisa Ciprasa pod snažnim je pritiskom i kod kuće i u inozemstvu da se dogovori s europskim i financijerima iz Međunarodnog monetarnog fonda i tako izbjegne bankrot.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza na vrhuncu Imali još prostora za grčke pregovore s vjerovnicima? Slika nije dostupna Izlaz iz pat-pozicije? EU je Grčku 2011. odvratio od referenduma, ne i ovaj put

Nova anketa pokazala je da tri četvrtine Grka drže kako Atena mora po svaku cijenu postići dogovor i ostati u eurozoni. Proširena ekipa grčkih pregovarača počela je u četvrtak razgovore s tzv. Bruxelleskom skupinom koja predstavlja eurozonu, MMF i Europsku središnju banku, a razgovaraju o tome koje reforme Grčka treba brzo ozakoniti kako bi zauzvrat dobila pomoć.

Predviđa se da će ti razgovori trajati i tijekom prvosvibanjskih praznika, do nedjelje a Cipras je voljan uskočiti da ih ubrza bude li trebalo, rekao je jedan grčki dužnosnik. Kao znak ozbiljnosti dvije su se strane dogovorile da neće razgovarati s medijima, rekao je jedan dužnosnik eurozone.

Grčka želi do idućega tjedna postići prijelazni dogovor u nadi da će to omogućiti ublaženje ograničenja koja joj je nametnula Europska središnja banka, jer 12. svibnja mora MMF-u platiti ratu kredita od 750 milijuna eura.

Nakon pripremnog sastanka grčkih dužnosnika u srijedu visoki vladin dužnosnik je rekao kako je Atena spremna prodati većinski udio u dvije najveće luke i na kompromis o stopi poreza na dodanu vrijednost te na neke reforme mirovina najajsnije do sada signalizirajući kako je spremna na ustupke kako bi postigla dogovor.

Čelnik ministara financija euroskupine Jeroen Dijsselbloem rekao je na sastanku s članovima nizomskog parlamenta kako je eurozona pripravna na svaku mogućnost.

Upitan postoji li "plan B" ukoliko Grčka ne bude plaćala dugove ili bude prisiljena izaći iz eurozone on je rekao: "Je li eurozona pripravna na svaku mogućnost, odogovor je 'da'". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene