Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grčka: Na Peloponezu izgorjelo više od 150.000 hektara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U požarima koji su poharali Peloponez, na jugu Grčke, usmrtivši 63 osobe, izgorjelo je više od 150.000 hektara zemljišta, uništeno i oštećeno više od 2.000 kuća i uginulo više od 40.000 grla stoke, prema prvom izvješću s pogođenog područja.

Elida, okrug koji je najteže pogođen, na zapadu Peloponeza,
zabilježio je u četvrtak 110.000 hektara opožarenog zemljišta, ili gotovo polovicu svoje površine, od čega je oko 40 posto šume, rekao je tamošnji čelnik Evgenios Balkamos.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja"

Više od 40.000 ovaca i koza stradalo je u požaru, dok je potpuno uništeno oko tisuću kuća, a gotovo isto toliko je oštećeno, dodao je.

U susjednom okrugu Mesenija, nešto južnije, vatra je progutala 17.800 hektara, od čega 13.500 šume i 247.000 stabala masline, prema nepotpunom izvješću vlasti. 

U vatri su izgorjeli borici na gori Tajget koja je na popisu zaštićenih prirodnih staništa Europske unije, a "oko
50 posto stoke je uginulo" i 80 kuća je potpuno uništeno.

Katastrofa će imati "izravne gospodarske posljedice na poljodjelstvo, zbog očekivanog pada proizvodnje i turizma", ističe se u izvješću.

Prema europskom sustavu za dojavu o šumskim požarima (EFFIS), gotovo 184.000 hektara zemljišta izgorjelo je od 24. do 26. kolovoza u Grčkoj, kada je stanje bilo najteže.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene