Obavijesti Video Pretražite Navigacija
problemi u Grčkoj

Pojačane kontrole na plažama: Jača pokret protiv ležaljki i suncobrana

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pod pritiskom građana koji zahtijevaju slobodan pristup plažama koji je često otežan mnoštvom ležaljki i suncobrana, grčke su vlasti nedavno pojačale kontrole, rekao je gradonačelnik otoka Parosa u nedjelju.

"Iako je i ranije kršenje zakona o slobodnom pristupu moru bilo često, ovoga ljeta problem se pogoršao i zahvaljujući pokretu građana pojačane su kontrole", rekao je Markos Kovaios.

Krajem srpnja društvene mreže obišla je fotografija koja prikazuje okupljanje stotina građana na plaži na Parosu koji mašu transparentom s natpisom "Reclaim the beach" ("Vratimo plaže").

Od tada su na društvenim mrežama objavljene brojne fotografije i video snimke koji prikazuju plaže okupirane ležaljkama po često pretjeranim cijenama.

Pročitajte i ovo Nizama Hećimović, Nermin Sulejmanović Za Dnevnik Nove TV ''Ako je to istina...'' Ministar komentirao navode da je ubojici lokaciju supruge otkrila policajka

Hashtag "kinima petsetas" ("pokret ručnika") postao je jedan od prvih trendova na Twitteru, preimenovanom u X.

Sporadične mobilizacije dogodile su se i na drugim turističkim otocima - Mikonosu, Naksosu, Kreti - ali i u odmaralištima na kopnu.

"Želimo da javni prostori, poput onih uz more, budu slobodni, pristupačni, besplatni i čisti. Ništa manje", sažima na X-u kolektiv Aktivni građani.

Prema grčkom zakonu, tvrtke ili barovi na plaži u blizini obale moraju ostaviti slobodan prostor od najmanje 50 posto površine plaže, kako bi se osigurao pristup moru.

Pročitajte i ovo Vasilis Noulezas "U OPASNOSTI SU" Odvjetnik uhićenih navijača: "Policija ima snimku ubojstva i nož. A reći ću vam još nešto neobično, nije me strah..."

U slučaju kršenja zakona gradske vlasti moraju prijaviti problem ministarstvu financija, tijelu nadležnom za izdavanje odobrenja za poslovanje na plažama i za izricanje kazni, podsjeća Kovaios.

Unija gradonačelnika u Grčkoj nedavno je zatražila od vlade da sve ovlasti kontrole plaža prenese na lokalne vlasti kako bi primjena zakona bila učinkovitija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene