Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kristjan Staničić

Direktor HTZ-a otkrio koliko je zapravo turista u Hrvatskoj: Od destinacija posebno ga veseli jedan grad

Aktualno Galerija +0 Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice Galerija 1/1 >>
Špica je turističke sezone. Službene brojke pokazuju da u Hrvatskoj u ovom trenutku boravi više od milijun turista.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić iz Stinice je za Dnevnik Nove TV otkrio nove turističke brojke.

"Do sada smo ove godine ostvarili osam posto više dolazaka i tri posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu. Negdje smo izjednačeni s rekordnom 2019. što se tiče ovih fizičkih pokazatelja i ja bih rekao da možemo biti više nego zadovoljni", komentirao je.

Brojke su sjajne, ali neki djelovi Hrvatske posebno se ističu. 

"Kad govorimo o turističkim regijama, naravno, Istra je tu broj jedan kao najturističkija", rekao je i dodao: "Slijedi Splitsko-dalmatinska županija, Kvarner, Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija. Kada govorimo o destinacijama, najposjećeniji su Dubrovnik, Split, Vir, Zadar, Medulin, Poreč, Rovinj, Umag, a ono što posebno veseli - i Zagreb."

Pročitajte i ovo Ilustracija Problematični turisti Obitelj platila 2300 eura za ljetovanje u poznatom odmaralištu, ali ono što su vidjeli dovelo ih je do ruba plača: "Bilo je užasno"

Gotovo sva tržišta bilježe porast dolazaka.

"Najemitivnija tržišta su nam Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija, Češka i Poljska. Posebno veseli povratak Velike Britanije koja je opet ušla u top 10 i naravno SAD-a, što je važno za pozicioniranje Hrvatske na dalekim tržištima", pojasnio je Staničić.

Ljudi se žale na goleme gužve, pa se postavlja pitanje je li u Hrvatskoj otegotna okolnost što još uvijek nemamo drugačiji sustav naplate cestarina. Staničić smatra da su s ovakvim brojem gostiju gužve na cestama neizbježne.

Pročitajte i ovo Ivana Mišlov, HAK - 1 Promet je već gust Naoružajte se strpljenjem ako idete na put: "Gužve su već sada na većini graničnih prijelaza"

"Ovo je uobičajeno u ovom dijelu godine", rekao je. Kaže da je normalno da budu gužve na autocestama. ''Jednostavno one ne mogu progutati takav broj vozila. Sigurno je da ćemo u idućoj godini, kako je i sam potpredsjednik Vlade gospodin Butković najavio, uvođenjem novog sustava naplate cestarina olakšati turistima i putovanje do konačnih odredišta. Vjerujem da će to biti i dodatni zamašnjak u budućem razvoju turizma'', zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene