Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I na Međunarodnoj svemirskoj postaji događaju se majmunska posla, na neki način. Evo o čemu je riječ.


NASA-in astronaut Scott Kelly proslavio je kraj svojeg boravka od godinu dana u svemiru na vrlo neobičan način. Obukao je na sebe kostim gorile, kojeg mu je brat poklonio za rođendan te je uz pomoć britanskog astronauta Tima Peakea, snimio skeč inspiriran Bennyjem Hillom.

Vezani članci Slika nije dostupna Rusi imaju novi projekt: Ovo je plan za hotel u svemiru, cijena - prava sitnica Slika nije dostupna Misterij na Međunarodnoj svemirskoj postaji: Astronauti proučavaju organizme koji su možda izvanzemaljski

Video je prvi putem Twittera podijelio s ostatkom svijeta upravo Scottov brat Mark uz komentar: "Ljudi, misilim da se majmun nalazi na svemirskoj stanici".

Potom se obratio i bratu putem Twittera. "Ovaj, Scotte, mislio sam da imate sve pod kontrolom tamo gore?", napisao je na svojem Twitter profilu Mark Kelly.

Nedugo zatim, Scott je s ostatkom svijeta podijelio dužu verziju istog videa, koje se isprva činio edukativnog karaktera. "Trebalo je malo humora da se olakša godina provedena u svemiru. Budi velik ili idi kući. Mislim da ću napraviti oboje", poručio je.

Za otprilike tjedan dana, Kelly će biti prvi Amerikanac koji će dovršiti kontinuiran boravak u svemiru u trajanju od godinu dana, tako je trenutno već Amerikanac s najdužim kontinuiranim stažom u svemiru.

Prethodno tome, samo su četiri čovjeka boravila godinu dana ili više u svemiru tijekom jedne misije i svi su bili na bivšoj ruskoj svemirskoj postaji Mir.

Glavni cilj tako dugog boravka Scotta Kellyja u svemiru bio je izmjeriti učinke produženog boravka u bestežniskom stanju na ljudsko tijelo, što je još jedan korak bliže u pripremama za misiju na Mars.

No, ključ je bio i Scottov brat Mark, isto tako astronaut, koji je njegov jednojajčani brat blizanac i koji je sudjelovao u istim medicinskim pokusima kao i njegov brat u orbiti, kako bi znanstvenici mogli direktnom usporedbom vidjeti kakvi su učinci produženog boravka u svemiru na tijelo čovjeka u realnom vremenu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju