Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRAMA U CRVENOM MORU

FOTO Gori naftni tanker pogođen projektilom hutista: "Vojni brodovi stižu u pomoć"

Zapaljen tanker
Zapaljen tanker Foto: Screenshot/X
Naftni tanker u Crvenom moru je u plamenu nakon raketnog napada hutista.

U Crvenom moru gori naftni tanker nakon teškog raketnog napada hutista.

Vlasnik multinacionalne kompanije Trafigura, koja je tankerom prenosila robu, poručio je da je oprema za gašenje požara raspoređena na brodu kako bi se kontrolirao plamen i da je sigurnost posade u ovom trenutku najvažniji prioritet, piše Sky News.

Pročitajte i ovo Prikupljanje potpisa Bliže se izbori Nova nada za Rusiju? Kolone ljudi daju mu podršku, ali postoji jedan problem

Pročitajte i ovo Ilustracija policija na terenu FOTO Drama u Njemačkoj: Naoružani muškarac držao četiri taoca u kafiću, oglasila se policija

"26. siječnja, Marlin Luanda, tanker za naftne derivate koji je upravljao u ime Trafigure, pogođen je projektilom dok je prolazio Crvenim morem", poručio je glasnogovornik Trafigura. 

 "Protupožarna oprema na brodu se raspoređuje kako bi se suzbio i kontrolirao požar izazvan u jednom teretnom tanku na desnom boku. Sigurnost posade naš je najvažniji prioritet. Ostajemo u kontaktu s brodom i pažljivo pratimo situaciju. Vojni brodovi u regiji stižu kako bi pružili pomoć", poručili su.

 

 

Odgovornost za napad preuzele su Jemenske pomorske snage.

Glasnogovornik hutista Yaha Sarea rekao je: "U znak potpore i solidarnosti s našom braćom u pojasu Gaze, te u okviru odgovora na američko-britansku agresiju na našu zemlju Jemenske mornaričke snage gađale su britanski naftni brod (Marlin Luanda) u Adenskom zaljevu".

Naftni tanker gori u Adenskom zaljevu, rekao je njegov operater, nakon što su hutisti priopćili da su ga pogodili projektilom, javlja BBC.

Pokret je rekao da je gađao Marlin Luandu u petak navečer.

Operater Trafigura rekao je za BBC da je udar izazvao požar u jednom od teretnih spremnika broda.

Američki dužnosnici rekli su CBS-u, američkom partneru BBC-ja, da je tanker pogodila protubrodska balistička raketa i da je mornarički brod reagirao na njegov signal za pomoć.

Nema izvješća o ozlijeđenima, rekli su američki dužnosnici.

To je najnoviji napad hutista na komercijalne brodove u i oko Crvenog mora.

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) priopćila je da se incident dogodio 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena.

Također je rekla da je posada na sigurnom.

UKMTO je upozorio druge brodove da prolaze s oprezom i prijave svaku sumnjivu aktivnost.

Tanker plovi pod zastavom Maršalovih Otoka.

Uslijedio je nakon ranijeg incidenta u petak kad je UKMTO izvijestio o dva projektila u vodi blizu broda koji se nalazi jugozapadno od Adena.

Od studenog su hutisti, koje podržava Iran, pokrenuli desetke napada na komercijalne brodove koji su plovili Crvenim morem, jednim od najprometnijih plovnih putova na svijetu, u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi, gdje se Izrael bori protiv Hamasa.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenuli su zračne napade na skupinu kao odgovor na njezine napade, a hutisti su nakon toga upozorili da će pojačati svoje napade na brodove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene