Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tuga i frustracija

GODINU DANA NAKON Obitelji u agoniji još čekaju odgovore zašto su izgubili najmilije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni istražitelji kažu da će izvješće objaviti najranije u listopadu dok istraga koju vode nizozemske vlasti neće biti gotova ni do kraja ove godine.

Na rođendan njihovog sina otišli su u nizozemsku zračnu luku i gledali kako se iz vojnog aviona iskrcava sedam ljesova. Pitali su se jesu li među njima i ostaci Brycea te njegove djevojke Daisy.

Za mnoge obitelji 298 putnika koji su poginuli 17. srpnja u padu zrakoplova Malaysie Airlainsa u istočnoj Ukrajini život izgleda upravo onako kako ga proživljavaju i Silene i Rob Hoogzand, Bryceovi roditelji - agonija i čekanje.

'Život vam u trenutku stane. Oko vas sve ide dalje, trudite se sudjelovati, ali to je tako teško', priča Seline. Soba njihovog sina još uvijek je onakva kakva je bila kada je krenuo na put za Bali, letom MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur.

Dok čekaju njegove ostatke, nisu, kao ni ostale obitelji dobili niti jedan odgovor o tragediji - tko je srušio avion, zašto je uopće letio iznad ratne zone, hoće li krivci ikada odgovarati?

Pročitajte i ovo Ilustracija izazvali bijesne reakcije "Što je s ljudima? To je tako opasno": Deseci posjetitelja festivala uperili lasere u putnički avion Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

OPET U PROBLEMIMA Airbus Malaysie Airlinesa prinudno sletio u Australiju

Međunarodni istražitelji kažu da će izvješće objaviti najranije u listopadu dok istraga koju vode nizozemske vlasti neće biti gotova ni do kraja ove godine. Sve je to za obitelji dodatno frustrirajuće.

Istražitelji su fokusirani na to da je MH17 najvjerojatnije srušen projektilom BUK, no tko ga je ispalio? Za pad zrakoplova Ukrajinci krive proruske pobunjenike dok Moskva okrivljuje ukrajinsku stranu. Na godišnjicu pada MH17 obitelji će se ponovno okupiti u spomen na svoje poginule, piše AP.

Krivcima za rušenje zrakoplova Malaysian Airlinesa treba suditi sud UN-a

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond zatražio je u petak da Ujedinjeni narodi osnuju međunarodni sud koji bi sudio odgovornima za rušenje zrakoplova Malaysian Airlinesa nad Ukrajinom prije godinu dana.

"Treba osigurati pravdu za 298 nevinih ljudi koji su izgubili živote", kazao je ministar Hammond, čija zemlja spada među stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

"Za to je potreban međunarodni sud, poduprt rezolucijom koja bi obvezivala sve članice UN-a na kazneno gonjenje krivaca", poručio je britanski ministar. "Svaki pokušaj miniranja tog procesa lišio bi žrtve pravde i ne može se tolerirati", dodao je Hammond.

Većina putnika poginulih u rušenju zrakoplova Malaysian Airlinesa iznad Ukrajine 17. srpnja prošle godine bili su nizozemski državljani i ta zemlja surađuje s Malezijom, Australijom, Belgijom i Ukrajinom na osnivanju međunarodnog suda kako bi se omogućilo podizanje optužnica.

U nacrtu odgovarajuće rezolucije UN-a, koji je na uvid dobila novinska agencija AFP, traži se osnivanje suda temeljem sedmog poglavlja Povelje UN-a, što znači da bi se suđenje odgovornima moglo osigurati i sankcijama.

Ukrajina i mnogi na Zapadu optužili su proruske separatiste za obaranje zrakoplova, tvrdeći da su možda upotrijebili raketu zrak-zemlja kojom ih je opskrbila Rusija.

Moskva i pobunjenici niječu odgovornost za rušenje zrakoplova, svaljujući krivnju na ukrajinsku vojsku. Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u četvrtak da bi prije donošenja odluke o suđenju odgovornima za rušenje zrakoplova trebalo zaključiti sve istrage. Rusija inače ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a.

Britanski je ministar vanjskih poslova u priopćenju naznačio da bi optužnice mogle biti podignute nakon završetka nizozemske istrage, odnosno do kraja godine.

"Do kraja godine nizozemski odbor za sigurnost objavit će konačno tehničko izvješće, nakon čega očekujemo daljnji napredak kaznene istrage koja nastoji identificirati odgovorne", kazao je ministar Hammond.

"Vrlo profesionalni tim istražitelja pročešljava ogroman broj dokaza, brižno prikupljenih unatoč čestoj opstrukciji i otezanju", dodao je. (N.C./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene