Američki astronaut Scott Kelly u 5:25 sletio je na Zemlju s Međunarodne svemirske postaje, nakon godine dana provedene u svemiru.


5:26 Soyuz je sretno sletio! Astronaut Scott Kelly i njegovi ruski kolege su na sigurnom. Kellyja sad čeka izvlačenje iz kapsule te proces povratka u SAD, gdje će mu prirediti veličanstven doček.

Vezani članci Slika nije dostupna POVIJESNI DOGAĐAJ 'Da, postoje druge vrste u svemiru' Slika nije dostupna Prošlo je 15 godina od početka jednog od najvećih projekata čovječanstva

5:14 Sojuz kapsula otvorila je padobran i spušta se na Zemlju prema planu. Spasilačke ekipe su na terenu i čekaju slijetanje astronauta Kellyja, Korinenka i Volkova. Slijedeći korak je samo slijetanje. Zasad sve teče po planu.

4:15 Sojuz je počeo proces ulaska u Zemljinu atmosferu.

2:05 Sojuz se odvojio od Međunarodne svemirske postaje s astronautima Scottom Kellyjem, Mihailom Korinenkom i Segejem Volkovim te je na putu prema Zemlji i slijetanju u Kazahstan.

1:45 Počela je procedura odvajanja Sojuza od Međunarodne svemirske postaje.

22:45 Kapsula Sojuz je zatvorena.

22:15 Astronauti Scott Kelly, Mihail Korinenko i Sergej Volkov uputili su posljednji pozdrav s ISS-a i ušli u Sojuz kapsulu.

21:10 Scott Kelly predao je zapovjedništvo nad Međunarodnom svemirskom postajom.

Nakon godine dana u Svemiru na Zemlju su se vratili američki astronaut Scott Kelly i njegov ruski kolega Mihail Korinenko. Sada kreće poseban period za NASA-ine znanstvenike koji će pažljivo proučavati upravo Scotta i njegovog jednojajčanog brata blizanca, također astronauta, koji je cijelo to vrijeme bio na Zemlji.

Nakon što su godinu dana proveli u svemiru, na Zemlju se vraćaju američki astronaut Scott Kelly i njegovi ruski kolege Mihail Korinenko i Segej Volkov. Scott tim postignućem ujedno postavlja i američki rekord kao astronaut s naduljim boravkom u svemirskom okolišu (ukupno ima uknjiženih preko 500 dana u svemiru).

Njegova misija za NASA-u je bitna jer se nadaju da će nakon njegovog povratka na Zemlju moći steći uvid u to što produženi boravak u svemiru radi ljudskom tijelu, a to bi se moglo pokazati kao ključna stvar u slanju ljudi na Mars. Putovanje na Mars i nazad avantura je koja bi trajala između dvije i tri godine.

Najbolje trenutke boravka Scotta Kellyja na ISS-u i njegove doživljaje, NASA je objavila na njihovoj stranici u obliku kompilacije njegovih statusa na Twitteru.

U NASA-i se nadaju kako će na Scottu moći steći znanja kako boravak u svemiru utječe na vid čovjeka, čovjekov imunološki sustav, bakterije u crijevima, gubitak mišića i gustoće kostiju, mentalno zdravlje i druge zdravstvene aspekte.

Istina, u svemiru je boravio već velik broj astronauta i kozmonauta, no Scott Kelly je bitan jer ima jednojajčanog brata blizanca, koji će NASA-inim znanstvenicima poslužiti kao referentna točka za usporedbu, što dosad nikad nije bio slučaj ili mogućnost. Na taj način će znanstvenici lakše uvidjeti koje promjene su nastupile, gdje i u kojem obimu.

No, eksperiment još uvijek nije gotov, iako se Scottova "odiseja u svemiru" bliži samom kraju. Po povratku u SAD, znanstvenici će ga podvrgnuti čitavom nizu testiranja, tek nakon kojih će moći s određenom sigurnošću donijeti konkretne zaključke, i naravno, o tome obavijestiti ostatak svijeta.

Vraćanje astronauta Scotta Kellyja na Zemlju možete pratiti uživo na Dnevnik.hr.