Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godina dana u svemiru

Astronaut Scott Kelly se vratio na Zemlju, doznajte zašto je baš on važan za NASA-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki astronaut Scott Kelly u 5:25 sletio je na Zemlju s Međunarodne svemirske postaje, nakon godine dana provedene u svemiru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vijesti iz NASA-e POVIJESNI DOGAĐAJ 'Da, postoje druge vrste u svemiru' Slika nije dostupna DANAS JE TAJ DAN Prošlo je 15 godina od početka jednog od najvećih projekata čovječanstva

5:26 Soyuz je sretno sletio! Astronaut Scott Kelly i njegovi ruski kolege su na sigurnom. Kellyja sad čeka izvlačenje iz kapsule te proces povratka u SAD, gdje će mu prirediti veličanstven doček.

5:14 Sojuz kapsula otvorila je padobran i spušta se na Zemlju prema planu. Spasilačke ekipe su na terenu i čekaju slijetanje astronauta Kellyja, Korinenka i Volkova. Slijedeći korak je samo slijetanje. Zasad sve teče po planu.

4:15 Sojuz je počeo proces ulaska u Zemljinu atmosferu.

2:05 Sojuz se odvojio od Međunarodne svemirske postaje s astronautima Scottom Kellyjem, Mihailom Korinenkom i Segejem Volkovim te je na putu prema Zemlji i slijetanju u Kazahstan.

1:45 Počela je procedura odvajanja Sojuza od Međunarodne svemirske postaje.

22:45 Kapsula Sojuz je zatvorena.

22:15 Astronauti Scott Kelly, Mihail Korinenko i Sergej Volkov uputili su posljednji pozdrav s ISS-a i ušli u Sojuz kapsulu.

21:10 Scott Kelly predao je zapovjedništvo nad Međunarodnom svemirskom postajom.

Nakon godine dana u Svemiru na Zemlju su se vratili američki astronaut Scott Kelly i njegov ruski kolega Mihail Korinenko. Sada kreće poseban period za NASA-ine znanstvenike koji će pažljivo proučavati upravo Scotta i njegovog jednojajčanog brata blizanca, također astronauta, koji je cijelo to vrijeme bio na Zemlji. Nakon što su godinu dana proveli u svemiru, na Zemlju se vraćaju američki astronaut Scott Kelly i njegovi ruski kolege Mihail Korinenko i Segej Volkov. Scott tim postignućem ujedno postavlja i američki rekord kao astronaut s naduljim boravkom u svemirskom okolišu (ukupno ima uknjiženih preko 500 dana u svemiru).

Njegova misija za NASA-u je bitna jer se nadaju da će nakon njegovog povratka na Zemlju moći steći uvid u to što produženi boravak u svemiru radi ljudskom tijelu, a to bi se moglo pokazati kao ključna stvar u slanju ljudi na Mars. Putovanje na Mars i nazad avantura je koja bi trajala između dvije i tri godine.

Najbolje trenutke boravka Scotta Kellyja na ISS-u i njegove doživljaje, NASA je objavila na njihovoj stranici u obliku kompilacije njegovih statusa na Twitteru.

U NASA-i se nadaju kako će na Scottu moći steći znanja kako boravak u svemiru utječe na vid čovjeka, čovjekov imunološki sustav, bakterije u crijevima, gubitak mišića i gustoće kostiju, mentalno zdravlje i druge zdravstvene aspekte.

Istina, u svemiru je boravio već velik broj astronauta i kozmonauta, no Scott Kelly je bitan jer ima jednojajčanog brata blizanca, koji će NASA-inim znanstvenicima poslužiti kao referentna točka za usporedbu, što dosad nikad nije bio slučaj ili mogućnost. Na taj način će znanstvenici lakše uvidjeti koje promjene su nastupile, gdje i u kojem obimu.

No, eksperiment još uvijek nije gotov, iako se Scottova "odiseja u svemiru" bliži samom kraju. Po povratku u SAD, znanstvenici će ga podvrgnuti čitavom nizu testiranja, tek nakon kojih će moći s određenom sigurnošću donijeti konkretne zaključke, i naravno, o tome obavijestiti ostatak svijeta.

Vraćanje astronauta Scotta Kellyja na Zemlju možete pratiti uživo na Dnevnik.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene