Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Giuliani kreće u utrku za predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, umjereni republikanac poznat po vođenju grada nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., u ponedjeljak je načinio prvi korak prema predsjedničkoj kandidaturi za izbore 2008. godine, osnivajući odbor koji će provjeriti njegove izborne izglede.

Kako izvješćuje "The New York Times" na svom web portalu, Odbor za ispitivanje predsjedničke utrke Rudya Giulianija, koji je registrirao bivši gradonačelnik, omogućit će mu prikupljanje donacija za kampanju i putovanje zemljom kako bi provjerio svoje izglede.

Pročitajte i ovo Sara Duvnjak i Josipa Galić - 2 Humanitarni cilj Za popularnu utrku startnina više nema: "Dobre vijesti su da svi još uvijek mogu sudjelovati" Slika nije dostupna NYT podržao Hillary Clinton i Johna McCaina

Jedan od njegovih potencijalnih suparnika za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, senator John McCain iz Arizone, u nedjelju je izjavio kako poduzima korake za osnivanje istovrsnog odbora.

Prema saveznom izbornom zakonu, odbor za ispitivanje biračke potpore omogućuje pojedincu da putuje zemljom i provjerava svoj rejting bez da se službeno proglasi kandidatom, no dužan je poštivati savezne propise o prikupljanju sredstava za kampanju.

Osim Giulianija i McCaina, kao potencijalni predsjednički kandidati republikanaca za 2008. najčešće se spominju državna tajnica Condoleezza Rice, senator Bill Frist, guverner New Yorka George Pataki, Arkansasa Mike Huckabee i Massachusettsa Mitt Romney.

Ispitivanje AP/AOL-a s kraja listopada pokazalo je da Giuliani, McCain i Rice imaju podjednaku podršku od 27 do 29 posto registriranih republikanaca, dok svi ostali daleko zaostaju sa samo par postotaka podrške.

Bivši gradonačelnik iznimno je liberelan za jednog republikanca, podržava kontrolu oružja, istospolne brakove, istraživanja matičnih stanica embrija, i pravo na prekid trudnoće što ga dovodi u raskorak s konzervativnom bazom stranke.

Istodobno, ima status istinskog heroja zbog vođenja New Yorka kroz kataklizmu 11. rujna, najtragičnijeg događaja u novijoj američkoj povijesti koji je, kako se običava reći, "slomio srce nacije".

Giuliani je tada postao "Gradonačelnik Amerike" a magazin Time proglasio ga je osobom godine 2001. Prve analize TV mreža o njegovim izgledima, govore kako će se republikanci, nakon prošlotjednog poraza na kongresnim izborima, 2008. okupiti uz kandidata koji ima najviše izgleda potući demokratskog protivnika, a tu umjerenom i cijenjenom Giulianiju daju dobre izglede.

Kod demokrata se također rade popisi najizglednijih kandidata za predsjedničku nominaciju, na kojima su najčešće senatori Hillary Clinton, Barak Obama, John Edwards, John Kerry, Evan Bayh i Christopher Dodd, te guverner Novog Meksika Bill Richardson.

Dok najjači kandidati, poput Hillary Clinton, Obame i Edvardsa, još važu odluku o izborima, demokratski guverner Iowe Tom Vilsack već je prošli četvrtak službeno predao kandidaturu saveznoj izbornoj komisiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene