Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NYT podržao Hillary Clinton i Johna McCaina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Utjecajni američki dnevni list The New York Times objavio da podržava izbor senatorice Hillary Clinton za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, dok je kod republikanskih kandidata potporu dao senatoru Johnu McCainu.

"Dok demokrati očekuju predizbore u najvećim saveznim državama 5. veljače, urednički kolegij NY Timesa snažno preporuča da izaberu Hillary Clinton kao svog nominiranog kandidata za predsjedničke izbore 2008.", kaže se u uvodniku današnjeg izdanja lista.

Pročitajte i ovo Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe Slika nije dostupna SAD: Hillary Clinton uzvratila napade na protukandidata

Obrazlažući svoju ocjenu da je Hillary Clinton "najbolji izbor za
Demokratsku stranku dok nastoji ponovo uzeti Bijelu kuću", uredništvo NY Timesa povlači usporedbu između nje i glavnog protukandidata Baracka Obame, ističući kako u glavnim pitanjima među njima nema veće razlike, ali je ona određenija, iskusnija i kvalificiranija da u ovom trenutku bude predsjednik.

"Zemlje je suočena s velikim problemima, i bez dvojbe suočit će ih se s više nego što možemo predvidjeti. Idući predsjednik mora početi odmah s izazovima koji traže konkretna rješenja, odlučnost, i sposobnost da osigura funkcioniranje vlade. Gđa. Clinton je kvalificiranija da, upravo sada, bude predsjednik", piše list.

Uredništvo ističe kako je bilo "jako impresionirano dubinom njezinog znanja, snagom intelekta i širinom iskustva" kada je govorila o svojoj politici i odgovorima na velike probleme Amerike.

I Obama i Clinton su predani promjeni imidža i uloge Amerike u svijetu i obećavaju završetak rata u Iraku, ravnopravnije oporezivanje, djelotvorniju vladinu potrošnju, više brige o socijalnim pitanjima i obnovu građanskih sloboda, ističe NY Times, odajući priznanje Obami za vođenje "uzbudljive kampanje oko pojma promjene", uz zamjerku da je još uvijek nedefiniran i pun amorfnih obećanja i da nije jasno kako bi vladao.

NYT istodobno poziva Hillary Clinton da "promjeni ton kampanje", sugerirajući kako "pregrijani komentari" njezinog supruga Billa protiv Obame, štete stranci.

Za bivšeg senatora Johna Edwardsa, NYT ističe da je vatreni govornik ali da ne može podržati njegovu populističku kampanju.

Naglašavajući svoje neslaganje sa svim republikanskim kanidatima za predsjednika, jer "ne planiraju povući američke snage iz Iraka, oženjeni su za diskreditirane ekonomske teorije i nespremni raskinuti s ostavštinom predsjednika Georgea W. Busha", uredništvo NY Timesa navodi da se lako odlučilo podržati Johna McCaina.

"Ipak, treba izabrati, a to je lako. Senator John McCain iz Arizone je jedini republikanac koji obećava da će okončati Bushev stil vladanja", navodi list.

NY Times ističe McCainovu poznatu spremnost za dvostranačku suradnju, karakter i ustrajanje uz načela, zagovaranje borbe protiv globalnog zatopljenja i obranu temeljnih vrijednosti u raspravi o imigraciji, te njegov status istinskog heroja Vijetnamskog rata.

List se nemilosrdno obrušava na bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giulianija, navodeći da ga se mnogi u gradu sjećaju kao "nepovjerljivog, uskogrudnog, opsesivno tajnovitog, osvetoljubivog čovjeka" koji se protivio ograničavanju policijske moći, a u naslijeđe je ostavio rasnu polarizaciju.

"Giuliani je prvo 2008. besramno pretvorio užas 11. rujna u unosni posao, s tajnim popisom klijenata, da bi potom eksploatirao noćnu moru grada i zemlje, za promociju svoje predsjedničke kampanje", navodi NYT dodajući kako ni ostali republikanski kandidati ne nude ništa bolje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene