Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi modeli u upotrebi do kraja godine

Ghost Shark i Manta Ray: Australija i SAD predstavili budućnost modernog ratovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija i SAD prvi predstavili su nove podvodne bespilotne letjelice.

Australija i SAD predstavili su prototipove svojih novih podvodnih bespilotnih letjelica, koje su nazvali Ghost Shark i Manta Ray. 

Stručnjaci su za CNN potvrdili da ti podvodni dronovi predstavljaju budućnost podvodnog ratovanja zbog smanjenja opasnosti po ljudski život. 

Pročitajte i ovo Antony Blinken Posjet Blinken doputovao u Kijev vlakom: Otkiveno o čemu će razgovarati s Ukrajincima

Iako se dronovi kao oružje koriste u zračnom ratovanju još od sukoba SAD-a s Irakom i Afganistanom 1990-ih i 2010-ih, ušli su u širu upotrebu tijekom ruske invazije na Ukrajinu. 

Inače, dronovima se iz zraka i s površine mora može upravljati pomoću satelita te svjetlosnih i radiovalova, no isto ne funkcionira u dubinama. 

Pročitajte i ovo Olaf Scholz i nordijski premijeri Glavni podupiratelji Ukrajine Scholz pozvao nordijske zemlje na jačanje pomoći Ukrajini nakon još jednog žestokog napada

Studija objavljena u švicarskom časopisu Sensors prošle godine ističe da podvodna komunikacija zahtijeva više energije, ali još uvijek bilježi znatan gubitak podataka zbog temperature vode, saliniteta i dubine. 

Australija sada tvrdi da je razvila novu generaciju ovih plovila, najnaprednijih na svijetu te da će prvi modeli biti isporučeni do kraja iduće godine. 

"Ghost Shark mornarici će pružiti nevidljivu sposobnost autonomnog podvodnog ratovanja dugog dometa koja može provoditi stalne obavještajne podatke, nadzor, izviđanje (ISR) i napade", navodi se u priopćenju australskog ministarstva obrane.

Pročitajte i ovo Noćas je u kanti za smeće ostavljeno novorođenče istraga traje FOTO "To je pokušaj teškog ubojstva": Policija o slučaju bebe koja je ostavljena u kanti za smeće

Osim Australije i SAD-a, koji su najdalje otišli u razvoju ovih podmornica, druge zemlje koje rade na podvodnim dronovima uključuju Kinu, Kanadu, Francusku, Indiju, Iran, Izrael, Sjevernu Koreju, Norvešku, Rusiju, Južnu Koreju, Ukrajinu i Ujedinjeno Kraljevstvo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene